top of page
1200px-2011-11-30_Pit_bull_on_Ellerbe_Cr

Slipketting training

Dit beeld is u waarschijnlijk bekend, de hond loopt tenminste 1.5 meter voor u uit, zijn tong hangt uit zijn bek en hij maakt tijdens het lopen angstaanjagende keelgeluiden die lijken op een wurgproces.

 

“Hij trekt een beetje” zeggen wij vaak lachend als aspirant-cursisten voor het eerst op een training verschijnen. In deze aflevering maken wij U bekend met de slipketting.

 

Een slipketting is een ketting die bestaat uit verschillende schakels met aan het begin en aan het einde een ring. Het is een hulpmiddel om de hond het trekken aan de riem af te leren en om de hond te dwingen de zithouding aan te nemen.

 

Ze zijn verkrijgbaar in kleine, middelgrote en grote schakels. Op de foto wordt een slipketting afgebeeld met middelgrote schakels.

De ketting kun je op twee manieren bij de hond om de hals leggen maar de juiste wijze wordt hieronder getoond.

GOED

FOUT

De slipketting moet hoog opgesloten zitten, achter de oren. Een hond met een slipketting aan loopt altijd vlak naast zijn baas. De correctie gebeurd van links naar rechts als de hond links loopt en andersom als de hond rechts loopt en dan is er nog een correctie van bovenaf.

 

De slipketting is niet aan de orde als de hond:

  • Jonger dan 8 maanden is

  • Los loopt

  • Aan een lange lijn loopt

  • Als kinderen (vanaf 12 jaar) de hond uitlaten

  • Als een hond naast de fiets loopt

  • In het water

 

Vooroordelen

De slipketting is naast een elektronica band de ketting waar de meeste gruwelijke verhalen over de ronde doen. Wurgband, strotband, martelhulpmiddel zijn de meest gehoorde kreten. Nee, je geeft de hond liever toestemming om je van hot naar haar te trekken. Hij bepaalt wat interessant is en jij bent de volger.

 

De meeste eigenaren denken dat de hond zijn hele leven een slipketting moet dragen. Veel honden lopen dan ook hun leven lang met een slipketting om. De slipketting is dan gewoon een halsband geworden en de hond stoort zich er nauwelijks aan. De huid van de hond vertoont echter na verloop van tijd kale plekken daar waar de ketting regelmatig langs op schuurt.

 

Een slipketting hoort een hulpmiddel te zijn. Dit hulpmiddel dient als ondersteuning en is altijd tijdelijk. De maat van de ketting is erg belangrijk voor het beoogde resultaat. 

 

Te klein heeft geen enkele zin hiermee schiet je het doel voorbij. 

Te groot veroorzaakt de slipketting onnodig pijn bij de hond. 

 

Aan de slipketting zit een normale riem vast met een stevige sluiting. De slipketting is nu een correct hulpmiddel om de hond iets te leren, namelijk niet trekken.

 

Wat heb je nog meer nodig? Iemand die je leert, op de juiste wijze met de slipketting om te gaan. Dit is de taak van hondentrainers. Zij zijn verantwoordelijk. Als de trainer een eigenaar het gebruik van een slipketting adviseert, dien je als trainer de cursist te leren met dit hulpmiddel om te gaan.

bottom of page