Zoek, zoek

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

Regelmatig worden honden aangemeld voor onze uitlaatservice 'Enjoy'.

Wij stellen niet veel voorwaarden aan een hond om mee te mogen. De voorwaarden zijn dat de hond zich sociaal moet gedragen tegenover andere honden en hij/zij mag niet weglopen.


Sociaal gedrag is een vereiste omdat de hond in een roedel meeloopt van zes honden. Niet weglopen is een vereiste omdat de honden allemaal loslopen. Een lange wandeling aan een lijn is niet waar wij enthousiast van worden. De hond zeker niet.


Wij vragen dan ook altijd, loopt uw hond weg en is uw hond vriendelijk voor andere honden? Het antwoord is haast altijd; nee hij loopt niet weg en ja, hij is vriendelijk voor andere honden. Meestal klopt deze informatie en weet de hond zich prima aan te passen in onze roedel.


Wij kijken natuurlijk bij de samenstelling van de roedel die gaat lopen, of de honden met elkaar op kunnen schieten. Ons overwicht op de honden is dat de honden ons respecteren als leider en zich niet te buiten gaan aan ongepast gedrag.

Natuurlijk is er altijd wel een uitzondering.


Kortgeleden namen wij een hond aan en deze liep, om aan ons te wennen, even aan een lange lijn. De hond gedroeg zich prima. Liep keurig mee. De hond bemoeide zich alleen niet met andere honden. Ze liep een beetje solo.

Op het einde van de wandeling liepen wij in de richting van onze bus toen de hond stil bleef staan. Ze keek ons aan en uit haar houding maakte ik op dat ze niet van plan was om te komen. Erger nog, ze maakte zich uit de voeten.


Dit is een hele vervelende aangelegenheid voor een uitlaatservice.

Het is een hond van een ander. Onze bus heeft acht vaste kennels. Hondjes uit één familie en kleine honden zitten gezellig bij elkaar. Als er dus een hond wegloopt zitten er algauw 12 honden in de bus te wachten.

Er bleef ons niets anders over dan de overige honden in de bus te laden en op zoek te gaan naar onze wegloper.


Als een hond wegloopt, ga je ervan uit dat de hond in eerste instantie in het gebied loopt waar hij weggelopen is. Dat betekent dat je de wandeling nog een keer maakt onder voortdurend roepen en fluiten.

Daarna, als de hond zich niet laat zien, breid je het terrein uit. Intussen bel je de dierenambulance, een stichting voor registratie van weggelopen honden en je plaatst de hond op Facebook. Vervolgens bel je de eigenaar met het verzoek om te komen.


Het wachten is dan op een telefoontje van mensen die de hond hebben zien lopen.

Meestal melden mensen een hond, die hun onbekend is en denken dat het een wegloper is. Dat is ons geluk en dan begint de zoektocht in het gebied waar het beest voor het laatst is gezien. Centrum, straat, weiland. Zo kom je nog eens ergens. Inmiddels heb je al heel wat kilometers achter de rug en ben je tenminste drie uur verder. Je voeten doen pijn en de stoom komt uit je oren.


Dan vind je de hond gelukkig. Meestal voelt de hond zich niet echt gelukkig, omdat hij in een omgeving loopt die hij niet kent. Dan kun je hem met een beetje geluk pakken. Inladen en naar huis of afgeven aan de inmiddels gearriveerde eigenaar.

Het mag duidelijk zijn dat de hond eerst maar eens getraind moet worden op het buiten loslopen in onze roedel. Blijkt dat de hond dit niet aankan, dan moeten wij helaas afscheid nemen van elkaar. Hoe jammer dit ook is.

Er is namelijk niets leukers dan lange wandelingen in een bosrijk gebied, waarbij de hond naar hartenlust kan snuffelen, stoeien en rennen.


Moet de hond alleen bij de roedel blijven en niet weglopen.