Zindelijke puppy’s en nog veel meer

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

Dit zou een wens zijn van iedere aspirant eigenaar. Niet de hele dag op de pup letten maar een pup, die richting achter- of voordeur loopt en daar het toilet vindt.

De hondjes uit het eerste nest van Ezra hebben wij geleerd om te plassen op een hondentoilet.


Hondentoilet

Een hondentoilet is een kunststof plaat waar wij een celstof mat in leggen. Op die mat spoten wij een vloeistof, die een geur bevat waardoor de pup geactiveerd wordt om te plassen en te poepen. Zo bleef een groot deel van hun speelplaats schoon.

Het vergt wat geduld. Wachten tot een hondje uit lichaamstaal laat zien dat er een plas of meer op komst is. Zodra de eerste tekenen zich voordoen, zetten wij de pup op het toilet.


Omdat de hondjes in hun inprentingsfase zijn, leren ze dit razendsnel.


Inprentingsfase

Tijdens de inprentingsfase leren wij de hondjes aan een lijn lopen. Vlak na de geboorte krijgen ze een bandje om. Wij weten dan precies wie de hondjes zijn en kunnen het verloop van hun groei nauwlettend in de gaten houden. In de huiskamer worden ze de weken daarna getraind in aan een lijn lopen. Dit doen we zonder druk en met heel veel geduld. Als de hondjes hun entingen gehad hebben, maken wij de eerste wandeling naar buiten aan een lijn. Vroeg geleerd is oud gedaan.

Water is voor honden de ultieme manier om te ontspannen. Heel veel honden zijn bang voor water. Dat is jammer, want water is ook een hulpmiddel bij extra spiervorming van honden met heupdysplasie of honden met een minder goede conditie.

In de zomer geniet een hond van de talloze spelletjes in het water, die hij samen met zijn eigenaar kan doen. Binnen de jachtsport moet een hond geen angst voor water hebben.

Als een hond niet watervrij is, kan hij proeven waarin hij dummy's uit het water moet apporteren, niet uitvoeren. Het halen van een dummy uit diep water en over diep water is een vereiste om een diploma te kunnen halen.


Ligbad

Tussen de 6 en 7 weken gaan de hondjes bij ons in het ligbad. In fases leren de hondjes wennen aan water. Eerst water tot aan de pootjes en dan steeds iets meer water tot aan de buikjes en daarna zwemmen in het ligbad samen met je broer of zus.


Benchtraining

Benchtraining is een hele belangrijke ervaring, die het hondje moet meemaken. Een bench mag nooit een strafmaatregel zijn. Een bench is de ultieme plaats voor rust en structuur. Bij ons gaan de hondjes in week 5 de bench in. Gezellig, met 4 tegelijk, daarna met twee en vervolgens alleen. Regelmatig wordt een hondje gedurende de dag in de bench gelegd. De ervaring leert dat de hondjes haast onmiddellijk gaan liggen en in slaap vallen. Moe van het spelen, eten en drinken.


Op pad

Dit is de laatste oefening. Gezellig met z’n allen in de bus. De kans op angst en een foute aanpak van angst is daardoor heel klein. De hondjes raken dan gewend aan vervoer in de auto en het geluid van de auto.


Voor hondjes, die niet gewend zijn om vervoerd te worden, kan dit de eerste angstige ervaring zijn. De nieuwe eigenaar zal hierop waarschijnlijk reageren door de hond op schoot te nemen. Dat is nu net niet wat je moet doen. Door het aaien van de hond bevestig je de angst. Eigenlijk zeg je, kom maar, het is ook eng en je mag ook bang zijn.

Dus rijden wij enkele kilometers waarin we stoppen, hondjes uit de auto halen, een stukje aan de lijn lopen en vervolgens de hondjes weer inladen.