Wild steeds vaker slachtoffer van loslopende honden


Hiermee begon deze week een artikel uit een dagblad en vervolgens schreef men, die beesten doen alles wat God verboden heeft. Het berust op waarheid. Het aantal bijtincidenten door toedoen van honden neemt fors toe. Het gevolg van dit wangedrag is dat, honden haast nergens meer welkom zijn laat staan dat ze in bosrijk gebied los mogen lopen.


Zoals gewoonlijk moeten de getrainde honden lijden onder het wangedrag van hun soortgenoten.


De oorzaak van de toename is tweedelig:

  1. Gebrek aan toezicht houden

  2. De coronacrisis


Zoal wij al eerder meldden, is het aantal hondenbezitters tijdens de coronacrisis fors toegenomen. Veel mensen hebben er niet bij stilgestaan dat een puppy niet uit zichzelf groot wordt.

De aankoop van een hond in deze tijd is al duur genoeg. De prijzen voor een hond rijzen de pan uit. Eigenaren willen vaak niet ook nog eens investeren in een puppycursus. Laat staan in het deelnemen aan een puppycursus maar, met een puppycursus alleen ben je er nog niet. Dan begint het pas.


Gevolg

Honden die zichzelf onaangepast gedrag aangeleerd hebben. Eigenaren die niet geleerd hebben hun hond te beheersen. Ze vinden het leuk en spannend als hun (niet opgevoede) hond achter eenden, ganzen en zwanen aan gaat. Wat maakt het hun uit dat er jonge eendjes bij zwemmen. Zolang hun hond, maar kan opjagen.


Er is echter niets leuks en spannends aan dit gedrag. Het is dom en het getuigt van weinig respect voor onze natuur. Een hond wordt niet slimmer door een reekalf aan te vallen. Als hij dan met een bebloede bek naar zijn eigenaar terugkeert, moet je jezelf als eigenaar diep schamen.


Training

Er zijn gelukkig nog genoeg eigenaren die de moeite nemen om met hun hond op training te gaan. Daar leren ze dat een hond nooit uit zichzelf mag jagen. Het maakt niet uit waarop.


Jagen doe je samen met je baas en alleen waarop hij of zij wil dat jij jaagt.

Als hij je roept dan kom je en als hij zegt dat je moet gaan zitten dan doe je dat als hond. Je gehoorzaamt onvoorwaardelijk. Dit heb je tijdens trainingssessies geleerd. Daar voel je jezelf als hond gelukkig bij.


Alles over een kam scheren

Op het wangedrag van deze honden worden onze honden ook aangekeken. Veel mensen raken al geïrriteerd bij het zien van een groep honden die getraind worden. Wij trainers krijgen wekelijks de smerigste woorden naar ons hoofd geslingerd. De op- en aanmerkingen zijn niet van de lucht. Dat juist wij het tij proberen te keren door groepen honden op te leiden tot gehoorzame burger, interesseert ze niet.


Het zien van een groep honden in een bosrijke omgeving of in een recreatiepark (overigens met vergunning) is al voldoende reden om handhaving te bellen. Ze hadden ons ook kunnen vragen waar wij mee bezig waren, dan hadden ze waarschijnlijk waardering gekregen voor diegene die elke zaterdag present zijn om hun hond te leren zich gedragen.


Taakstraf

Dwing eigenaren van losgeslagen honden, op straffe van een geldbedrag training te volgen en examen af te leggen. Dan leren ze dat het hebben van een gehoorzame hond geweldig is. Dat het je beste maat kan worden. Vrienden voor leven.


Dan blijven de asiels na de corona zo goed als leeg en krijgen de reekalfjes, de geiten en de lammeren de kans om groot te worden.