Weg ermee


Het is zover. De Corona maatregelen zijn haast voorbij. We mogen weer van alles. We willen weer op vakantie, met de auto of liever nog met het vliegtuig. Op weg naar zee en strand en in dat plaatje past die Corona hond niet meer.

Tijdens de Coronacrisis was dat beest wel handig. Had je een doel om eruit te gaan want de hond moest ook nog plassen. In huis plassen daar zit je als eigenaar van een hond niet op te wachten. Puppy's bleken in het begin van de crisis het makkelijkste om aan te schaffen. Ook leuk voor de kinderen, hadden ze nog iets om mee te spelen, want die verveelden zich natuurlijk ook mateloos.

Wie of welke instantie beschermde de hond in die tijd? Waar was de dierenbescherming toen de puppy’s als zoete broodjes over de toonbank gingen?

Toen de hondjes over de grens kwamen met foute informatie in hun paspoort. Jonge puppy’s weggehaald bij de teef op de leeftijd van 5 weken. Er is tijdens de Coronacrisis flink geld verdient aan de handel in honden. Iedereen zou er beter van zijn geworden, ook die hond al is het maar tijdelijk. Och wat waren we ineens begaan met al die hondjes uit Hongarije, Spanje, Bulgarije, Tsjechië. Wat hadden we medelijden met die arme beestjes. Bij ons hadden ze meer kans, zouden ze een beter leven krijgen.


Ruim tien maanden later, is Nederland grotendeels uit de Lockdown. Kunnen we weer op een terras zitten, liefst zonder hond want de hond is geen puppy meer. De hond luistert inmiddels niet meer of nauwelijks. Als we op een terras zitten sussen we ons geweten.

Als de hond beter geluisterd had dan had hij ook mee kunnen gaan.

Bos wandelingen zijn ook zeldzamer. Dat hebben we in Coronatijd zo vaak moeten doen, nu even niet zeker niet met de hond want die loopt weg

Dus waar is de hond? In de garage, schuur of bijkeuken. Wachten op de baas, die inmiddels al een tijdje weg is. Zoveel aandacht die hij als puppy gekregen heeft zo weinig is er van over. Hij is lastig, hij luistert niet of hij blaft. In de ogen van zijn baas doet hij nu alles verkeert. Maar is dat waar?

Wij zijn van mening dat je de hond krijgt die je verdient. Als je nauwelijks energie in de hond hebt geïnvesteerd moet je ook geen resultaat verwachten.Wie beschermt de hond nu tegen een baas die vooraan staat om dat lastige beest bij het dierenasiel af te leveren en als de dierenasiels vol zitten? Binden we hem dan maar weer aan de boom of laten we hem ergens achter in de hoop dat iemand anders hem dan wel mee neemt. Een hond bereikte al het nieuws. Vastgebonden aan de poten en levend in het water gegooid.


Uiteindelijk beland de hond ergens, maar als niemand hem wil hebben laten ze hem inslapen. Uiteindelijk is dit de beste oplossing, want inmiddels is er aan de hond al zoveel schade toegebracht, dat hij een gevaar is voor zichzelf, maar ook voor een ander.


Als je als ex-baas aan het strand ligt, genieten van zon en zee, denk dan vooral niet terug aan de hond die je in huis hebt genomen voor je eigen welzijn.

Voor de genegenheid van een hond hoef je als mens weinig te doen. De hond is al tevreden met een wandeling, aandacht, rust en training. Bij dat laatste onderdeel ben je als ex-baas in gebreken gebleven, heeft de hond niets kunnen leren en is vervolgens afgedankt.


Namens al die afgedankte honden,

BEDANKT DIERENVRIENDFoto asiel: Raphael Drent