Vermenselijking en de gevolgen ervan

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

De gevolgen van vermenselijking hangt vaak af van de wijze waarop wij, de mens, omgaan met emoties die wij ervaren bij het hebben van huisdieren. We realiseren ons nauwelijks dat een hond onze emoties anders vertaalt dan we bedoelen.

Zo betekent het troosten van een hond in een bepaalde situatie “mijn baas vindt het ook eng dus mag ik het ook eng vinden”. Als eigenaar heb je de angst van de hond dus bevestigd. Het gevolg hiervan is dat de hond toestemming heeft gekregen om in die bepaalde situatie bang te zijn. Waarom gebeurt dit?

Omdat mensen in dit geval een hond, menselijke eigenschappen toebedelen die een hond niet van nature heeft.


Ter verduidelijking schetsen we een aantal situaties die u mogelijk zult herkennen:


situatie 1

Uw hond ligt heerlijk op de bank te slapen. U kijkt vol liefde naar de hond en denkt ”kijk hem daar nu lekker liggen”. Voor uw hond betekent het “ik heb de beste en de hoogste plek in huis, je ziet wel wie nu de baas is. Zeker als de hond altijd op de bank mag liggen zal hij die bank verdedigen als iemand hem eraf wil duwen. Dit is zijn territorium. Van hem en van niemand anders.

situatie 2 U staat aan een steile rand van een diep watertje. Uw jonge enthousiaste hond springt richting water. U denkt als een mens en uw hond wordt uw kind. Met een ruk trekt u de hond bij het water weg. “Foxie, dat is gevaarlijk. Hier blijven jij, straks verdrink je”. U spreekt hem vermanend toe. Wat betekent dit nu voor uw hond? ”Mijn baas is boos, het zal wel gevaarlijk zijn”. De hond zal door uw reactie angst voor water ontwikkelen.

situatie 3 U wandelt heel graag met uw hond in een bosrijke omgeving. Het liefst komt u geen honden tegen, want u bent bang voor confrontaties. Helaas lopen meerdere mensen met een hond te wandelen. Elke keer als u een hond ziet, trekt u uw hond naar u toe en houdt hem stevig vast aan een korte riem Uw hond voelt dat en denkt “gevaar, mijn baas is opgewonden en bang. Het zal wel niet in orde zijn”. De hond zal angst ontwikkelen en zal die angst koppelen aan de situatie waarbij hij kort aan de lijn getrokken wordt. Het trekken betekent in de toekomst onraad, dus aanvallen. In alle situaties denkt u als mens. De hond wordt door u vermenselijkt.

Het vermenselijken van een hond wordt ook wel antropomorfisme genoemd. Antropomorfisme is het toekennen van menselijke eigenschappen aan niet-menselijke wezens. Bij het aanleren van vaardigheden tijdens een training zijn eigenaren bang dat door de hond te trainen als een hond, ze een mindere goede relatie krijgen met hun hond. Niets is minder waar. De hond zal correcties, gegeven op de juiste manier als prettig en duidelijk ervaren. Hierdoor zal de band met de baas versterken. De baas wordt de leider en de hond is een hond. De baas geeft de opdracht en de hond voert de opdracht uit. Mag je de hond dan ook niet meer knuffelen? Zeker wel. Knuffelen is goed. Als knuffelen maar wel begrensd wordt. Een teef zal haar pup liefdevol likken. Voor ons mensen is dit een onmogelijke handeling. Dus knuffelen we.

"Mens zet mij neer, ik heb vier poten"