Verlatingsangst (aangeleerd gedrag)

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

Kortgeleden las ik een artikel over verlatingsangst bij honden. Volgens de schrijver heeft de helft van de honden last van verlatingsangst.


De oplossing een bench.

Wij hebben drie nesten gefokt. In totaal waren dat 16 honden. Geen enkele hond vertoont tekenen van verlatingsangst. Niet bij ons en niet bij de nieuwe eigenaar.

Het is maar hoe je de honden gedrag aanleert. Voor onze puppy’s was alleen zijn geen enkel probleem. De eerste twee tot drie weken kun je als fokker niets met de hondjes.

Daarna komt het echte werk van een fokker. Gewenning aan geluid, licht en donker, water, brokjes eten, water drinken, ontlasten op de aangewezen plaats en benchtraining. Eerst met z’n allen, daarna met de helft van je familie en vervolgens met twee en dan alleen.


Waarom een bench?

Een bench moet voor een hond de veiligste plaats worden. In de bench krijgt hij eten, kan hij slapen en heeft hij rust. Daarnaast leert de hond dat niet de hele kamer zijn territorium is.

Alleen in een bench zonder je familie is even wennen. Als fokker loop je dan niet weg. Je besteedt aandacht aan het gedrag van de hond in de bench. De regel is dat de hond geen geluid maakt, niet blaft, niet piept en de tanden niet in de tralies zet.

Kortom, de hond gedraagt zich normaal. Dat is de opdracht die de hond krijgt.

“Stil,” is stil. Niets aan de hand.

Dan, als de honden stil zijn, verlaat ik de kamer.


Ik hang geen verhalen op zoals, baasje gaat even weg maar ik ben zo terug. Ik knuffel de hond niet en stel het beest niet op zijn gemak. Mijn verlaten van de ruimte krijgt geen aandacht. Ik vertrek gewoon alsof het de normaalste gang van zaken is en dat is het ook. De hond is niet opgefokt door mijn overdreven gedrag. Hij zal even wachten om vervolgens te gaan slapen. Piepen en blaffen is er niet bij, want dat heeft hij in een vorige fase al geleerd. In de bench ben je stil.


Alle honden, geen hond uitgezonderd, konden na verloop van tijd twee uur in een bench zitten, liggen en slapen. De bench wordt wel afgedekt met een donkere doek. Donker betekent slapen.

Een bench is een tijdelijke verblijfplaats voor een hond. Buiten de nacht waar een hond moet slapen in de bench, laat je een hond overdag niet uren in een bench zitten. Zeker geen jonge hond. Na twee uur slaat de verveling toe. Dat moet door de eigenaar voorkomen worden.

Een kauwbot of een speeltje kan even een oplossing zijn.

Een hond die in balans is vernielt niets. Bij de juiste dagindeling komt de hond in balans. (Lees hierover het artikel, “In balans”)

Een hond leeft nu, niet gisteren en ook niet morgen. Waardoor verlatingsangst is ontstaan is niet zo belangrijk. Wij mensen weten dat misschien. De hond weet dit niet meer. Belangrijk is dat de hond ander gedrag aangeleerd krijgt, waardoor de angst om alleen te zijn, verdwijnt.


Al kijk ik 10 keer op mijn thermostaat en loop ik herhaaldelijk heen en weer, omdat ik mijn sleutel niet kan vinden, daar reageert mijn hond van 18 weken niet op.

Hij heeft zijn eten en drinken in zijn bench en hij ziet mij wel weer verschijnen.

Want dat betekent naar buiten. Daar kan hij rennen, spelen, kortom genieten.

Hoezo verlatingsangst.