Start jachttraining Dustin


Dustin is op 28 januari een jaar. Hij is een vrolijke jonge reu, met heel veel passie. Op dit moment gieren de hormonen door zijn lijf waardoor hij af en toe een beetje uit zijn doen is. Reuen en teven vindt hij erg interessant, op een andere manier dan een paar maanden geleden. Plassen doe je als reu met je poot omhoog en liefst zo vaak mogelijk. Af en toe heeft hij nog een beetje steun nodig bij het optillen van die achterpoot, maar omvallen doet hij niet meer. Hij weegt 37 kg, maar is volgens de dierenarts geen kilo te zwaar. Veel spieren en de bouw van een echte Engelse Labrador.


Je zou hem tijdens training kunnen omschrijven als een ogenhond zoals in het boek “de drie karakters” wordt beschreven. Om een paar voorbeelden te noemen,

  • Hij ziet alles wat er om hem heen gebeurt. Neemt iedere beweging op. Hij ziet niet alleen de dummy vallen maar tegelijkertijd scant hij de omgeving achter de werper. Stel je voor dat hij iets zou missen.

  • Hij vertrouwt zijn ogen en kan dan ook perfect markeren.

  • Hij ziet alles en kan verschillende dingen heel goed onthouden.

  • Alles is spannend waardoor het hem aan rust ontbreekt.

  • Teveel aanbod zorgt voor stress.

  • Hij heeft duidelijke commando’s nodig.

  • Hij heeft elke dag duidelijke structuur nodig. Volgen is niet alleen op maandag, maar elke dag. Soms lijkt het net of hij alles weer vergeten is. Moet ik hem er weer even aan herinneren.

Tot voor kort werd hij door mij op maat getraind. Training hing af van wat hij mij met lichaamstaal liet lezen. Dat verliep tot beider tevredenheid. De ene dag zou ik hem meer willen leren, maar is hij te druk en te onrustig. De dag daarna maakt hij het voor 200% weer goed. Staat hij voor alles open.

Nu is hij haast een jaar oud. Was het een aantal maanden geleden onmogelijk om hem in een groep te trainen, is hij nu redelijk rustig. Hij piept niet hinderlijk en blaft niet. Hij is in staat om zich rustig te gedragen als een andere hond aan het werk is. Hij let goed op en voert de opdrachten goed uit op zijn niveau. Natuurlijk is spelen tussendoor een must.


De volgende aandachtpunten vind ik het belangrijkste om mijn jonge hond het eerste levensjaar te leren.

  • Hij moet komen als hij geroepen wordt.

  • Hij moet zitten en blijft zitten.

  • Hij moet aandacht hebben voor mij.

Hij is in staat dit goed uit te voeren. Natuurlijk vergist hij zich wel eens en dat mag.

Dustin is een passievolle hond die het moeilijk vindt om te gaan liggen of goed te volgen. Blijven zitten gaat prima, maar dan ook nog liggen is voor Dustin net net iets teveel van het goede.

Over een paar weken is ook dit een gepasseerd station. Als ik kijk naar zijn jachtvaardigheden ben ik tevreden. Hij heeft een beetje hulp nodig om over water te gaan maar zoekt het apport zelfstandig en komt over water terug. Dat hij het apport nog niet goed aanbiedt vind ik niet zo erg. Dat komt allemaal. Het zoeken van het apport uit de dekking is geen probleem evenals het markeer, het kort apport en het apport uit diep water. Hij en ik hebben een prachtig jaar achter de rug en kijken samen uit naar het tweede levensjaar.

Ik ben ervan overtuigd dat alle eigenaren van de broers en zussen van Dustin dit zullen beamen.