Snelheid is geboden


Het verbod op Elektronica

De tijd begint te dringen. Binnenkort zal de E-Band verboden worden zegt men.

Wat gebeurt er dan met alle honden die nu weglopen, niet voor rede vatbaar zijn, geen aandacht hebben voor hun eigenaar.


Er is te lang gewacht. Eigenaren hebben het voor zich uit geschoven. Waarom?

Soms voor de kosten die het conditioneren met zich mee brengt.

Misschien lukt het ons toch wel om de hond gehoorzaam te krijgen. Hij doet het best wel goed of het is nog lang geen juli 2021. Duizend-en-een reden om het conditioneren uit te stellen. Te laat. Voor veel eigenaren die over de E-band hebben nagedacht, maar niet hebben gehandeld is het haast te laat.

Jammer voor alle honden die nu veroordeeld worden tot het levenslang lopen aan een lange lijn.


Eerste Hulpmiddel

Onlangs zag ik een eigenaar met een prachtige, energierijke Duitse staande langhaar. De hond liep aan een lange lijn op weg naar een weiland. Daar mocht de hond “los” aan de lange lijn. Bij elke poging om energie kwijt te raken liep de hond in volle vaart tegen het einde van de lijn aan.


Ik liep aan de overkant met mijn jonge hond. Hij wilde heel graag naar de overkant om met de hond kennis te maken, maar op mijn commando “nee” bedacht hij zich.

Ik kan mij als eigenaar van een onstuimige jonge hond niet voorstellen dat de hond aan de overkant van deze manier van uitlaten gelukkig werd.

Ik heb me altijd afgevraagd wat een eigenaar weerhoudt de hond op een E-Band te zetten.


Vaak wordt het gebruik van een E-Band gezien als falen. Het is je als eigenaar niet gelukt om de hond beheersbaar te maken. De E-band wordt het laatste redmiddel.

Voor mij als trainer is de E-band het eerste hulpmiddel. Het beheersbaar maken van een hond gaat veel sneller en is humaner. De tijd die ik uitspaar in het beheersbaar maken van mijn honden kan ik gebruiken voor het leuke werk. Ik raak niet gefrustreerd bij het opleiden van mijn honden. Ik word zelden boos.


De E-Band

De tijd dringt en er wordt nu serieus gekeken naar de E-Band.

We verdiepen ons in banden met geurtjes om de “stroomstoot” te voorkomen.

De hond krijgt met een kwalitatief goede E-Band geen stroomstoot. Het zijn hele korte signalen die afkomstig zijn van een accu. Het is niet te vergelijken met schrikdraad waar paarden en schapen tegenaan lopen. Is dat wel humaan?


De hoogte van het signaal hangt af van diegene die de zender in de hand heeft en die zich professioneel heeft laten begeleiden in het gebruik van de E-Band.

Belangrijk is te realiseren dat een E-Band altijd een hulpmiddel is. Het is geen wondermiddel, geen middel om de hond af te straffen.

Het overwicht dat de eigenaar op de hond heeft komt af van de eigenaar en niet van de E-Band.


Een E-Band ondersteunt het commando dat door de eigenaar is gegeven. Een commando die de hond in een eerder stadium zonder E-Band heeft geleerd.


Conditioneren op een E-Band

Hoe conditioneer je een hond op een E-Band? Met geduld. Heel veel geduld.

Alles hangt nauw samen met het beeld dat de hond en de eigenaar laten zien tijdens een proefwandeling en de informatie die tijdens een intake gesprek over de hond gegeven wordt.


Aan de hand van de verzamelde informatie maken wij een plan van aanpak.

Gelukkig zijn veel eigenaren terug gekomen van het idee, de hond zelf even op die band te zetten. De schade die dit teweeg brengt is niet te omschrijven. Vaak grenst dit aan dierenmishandeling.


Nazorg

Als de hond geconditioneerd is op de E-Band moeten eigenaren tijd investeren in hoe om te gaan met de E-Band.

  • Wanneer gebruik je de E-Band en wanneer niet.

  • Hoe lees ik mijn hond om ervoor te zorgen dat de E-Band op het juiste moment wordt ingezet.

  • Hoe train ik mijn hond met behulp van de E-Band.

Succes staat en valt met nazorg. Geen nazorg geeft problemen waar de hond altijd het slachtoffer van wordt.


Regelmatig heeft TARO Zoom bijeenkomsten om eigenaren de mogelijkheid te geven hun ervaringen te delen en vragen te stellen.
Afbeelding door: Aron Visuals