top of page

Recreatiegebieden en honden

Bijgewerkt op: 12 sep. 2022


Op recreatiegebieden worden veel jachthonden uitgelaten. Op zich is daar niets mis mee. Een jachthond is een hond die vanuit zijn aanleg het nodig heeft om te jagen. Veel eigenaren realiseren zich bij aankoop van een jachthond niet dat deze honden meer nodig hebben dan een uur lopen.


Een jachthond is slim en leergierig en heeft uitdaging nodig. Om hun jachtinstinct te bevredigen zoeken de honden zelf een oplossing. Ze doen dit door achter vogels, hazen, konijnen of reeën aan te jagen. Als de eigenaar zijn hond kan beheersen is dit geen enkel punt. Helaas is de mogelijkheid om de hond te kunnen beheersen aan weinig mensen gegeven.


Zo ook de eigenaar van twee franse jachthonden. De man was aan de telefoon druk in gesprek. Op dat moment greep een van de honden een gans uit de lucht die probeerde weg te komen. Hij rende weg en de andere hond ging er natuurlijk achter aan. Samen trokken ze de gans aan stukken. De eigenaar had niets in de gaten en toen hij eindelijk naar de honden om keek was het leed al geschied. De eigenaar raapte de gans, of dat wat er nog van over was, op en vervolgde zijn weg.

Omstanders hadden het tafereel met afschuw gade geslagen. Iedereen was het er over eens. Het gedrag van de honden was onacceptabel! Opmerkingen als ”kijk dat heb je ervan als je honden leert jagen en heb je niets beters te doen?” werden het meest gehoord.


Dat wij door training een hond en de eigenaar het juiste gedrag aanleren is voor mensen een onbekend gegeven. Jachthondentraining is voor een jachthond en eigenaar essentieel. Tijdens jachttraining leert een hond hoe hij zich in het dagelijkse leven moet gedragen. Hij leert daarbij zijn drive om te jagen te beheersen. Het aanbod dat de hond tijdens training krijgt, is groot en ruim voldoende om zijn behoefte naar uitdaging te bevredigen.


De eigenaren leren hoe ze hun hond de regels van het spel bijbrengen dat beheersing heet.

Een opgeleide jachthond zal initiatief tonen wanneer dit van hem verwacht wordt. Hij heeft geleerd dat jagen een aangelegenheid is die hij samen met zijn baas uitvoert, waarbij de baas bepaalt wat en wanneer hij tot actie over mag gaan.


Tijdens training leren honden respectvol om te gaan met wild dat ziek geschoten is (geraakt, maar niet gedood). Een opgeleide jachthond zal nooit gezond wild uit de lucht grijpen. Als de hond en baas na twee uur trainen moe maar voldaan huiswaarts keren zijn alle partijen tevreden.


Een goed advies, zet je telefoon uit en geniet van het spel dat jachthonden laten zien. Een eigenaar die weet hoe hij zijn hond moet beheersen zal nauwelijks conflicten krijgen. Hij respecteert zijn hond maar ook die van een ander. Hij bepaalt de regels en zijn hond weet dat.


bottom of page