Praten met je hond

Bijgewerkt op: 4 feb. 2021
Toen ik de term hondenfluisteraar voor het eerst hoorde, dacht ik dat het iemand was die alleen maar fluisterde met zijn honden. Ik kon me daar geen beeld bij vormen.

Praat je dan zachtjes, dicht bij het oor van de hond. Of is het een term die ons moet leren niet zo hard tegen je hond te praten.

Het verbaasde mij, omdat ik liever niet met mijn honden praat. Al dat praten daar verstaan honden niets van.


Op Standaard Jachthonden Proeven hoor ik voorjagers eindeloos met hun hond praten.

Voorbeelden als “je bent voor de laatste keer gewaarschuwd of, je luistert nu, ik ben klaar met jou”. Ik kan wel honderd voorbeelden noemen van menselijke communicatie met een hond.

Bij een dirigeerproef wordt vaak veel gefloten en geschreeuwd. “Ga links, ga daar” en dan wijst de arm naar links of naar rechts. Alsof de hond het verschil weet tussen links en rechts. Die arm en de richting waar de arm naar verwijst, dat snapt een hond. Daar heb je geen stem bij nodig. Een hond moet alleen opletten.


Honden communiceren met elkaar non-verbaal. Om met elkaar te kunnen communiceren moeten honden op elkaar letten. Ze letten op de lichaamstaal van de andere hond.

Ze hebben dus aandacht voor elkaar. Honden die geen aandacht hebben voor de lichaamstaal van de andere hond, komen vaak in de problemen. Een hond leert letten op lichaamstaal in het nest. Later, bij een juiste opvoeding, krijgt de jonge hond de kans om het geleerde in praktijk te brengen en ook nog door te leren.


De eerste leermeester is de teef, die de pup ter wereld heeft gebracht. Mijn pup Dustin is erg brutaal. Rustig aan de tepel hangen was er bij hem niet bij. Hij viel aan en klemde zich met zijn kleine scherpe tandjes vast aan de tepel. Ezra de teef was daar niet van gediend. Ze gromde en haalde kort maar krachtig uit. Dustin had niet opgelet. Had hij dat wel gedaan, dan had hij kunnen zien dat zij verstijfde voordat ze uitviel. Hij schrok van haar reactie en ging op afstand kijken hoe de andere pups mochten drinken. Voorzichtig naderde hij en ging rustig aan een tepel hangen.


Waarom praat ik niet met mijn honden? Hoe meer ik zou praten, des te minder aandacht mijn honden hebben voor mij.

Ik schreeuw niet, ik raak mijn honden niet aan. Ik heb ze geleerd om op mij te letten.

Letten ze niet op, gebeurt er niets. Ik wacht net zolang tot de hond aandacht heeft voor mij en dan komt het commando meestal non-verbaal.

Voor haast elk commando heb ik een beweging. Als ik rechtsaf wil slaan wacht ik op de splitsing net zolang tot de hond naar mij kijkt. Ik steek mijn arm uit naar rechts en geef hiermee het signaal dat hij die kant uit moet.

Als ik wil dat mijn hond gaat liggen, geef ik een fluitsignaal voor het "zit" commando en maak vervolgens met mijn arm een neerwaartse beweging. Ik heb hier geen taal voor nodig.


Hoe meer er tegen een hond wordt gepraat, des te minder aandacht de hond heeft voor zijn baas. Je blijft de hond aan een stuk door corrigeren en dat wordt steeds erger.


Lees boeken over de lichaamstaal van honden. Je kunt het gedrag van honden voorspellen door op hun lichaamstaal te letten. De hond leert supersnel als hij aandacht heeft voor jou.


Praten doe je thuis.

Woorden zijn overbodig. De lichaamstaal zegt genoeg.