Mee op jacht


De droom van veel voorjagers met een jachthond in opleiding is een keer deel uit mogen maken van een jachtgezelschap. Helaas ieder gezelschap is vaak voorzien van honden van de jagers zelf of een bevriend picker- up met hond.


Wij zijn een van de gelukkigen die regelmatig voor een jachtpartij worden uitgenodigd.

De reden is dat de honden die wij meenemen heel goed onder appel staan. Door beginnende voorjagers, maar ook door jagers zelf wordt vaak te licht gedacht over het gedrag van de honden tijdens een jachtpartij.


De basisregel voor een jachthond moet zijn, luister naar je voorjager. Niets is zo vervelend bij een jachtpartij dan een hond die niet gehoorzaamd.

Waardoor de voorjager voortdurend zijn hond schreeuwend tot de orde roept met weinig tot geen resultaat. Als je mee wilt gaan op jacht is het eerste vereiste dat de hond de basis gehoorzaamheid onder controle heeft. De hond moet eerst betrouwbaar zijn. Hij moet gehoorzamen ook als hij door andere factoren wordt afgeleid.


Tijden de training basis gehoorzaamheid leert de hond de commando’s hier, zit en aan de voet, onvoorwaardelijk uit te voeren. Zorg dat de commando’s voor de hond duidelijk zijn. Je vraagt niet of hij het commando wil uitvoeren, je eist dat hij het commando uitvoert.

Voor de hond worden deze commando’s zeker tijdens de jacht, als moeilijk ervaren.

Een hond ervaart het als onnatuurlijk. Je gaat als jachthond niet zitten als er een eend aan je voorbij vliegt en het gebruik van geweren wakkert de passie alleen maar aan, waardoor de uitvoer van de commando’s alleen maar moeilijker wordt.


Naast onvoorwaardelijk “zitten en komen” is het volgen naast de voorjager een must. Niet alleen aangelijnd, maar ook los moet de hond probleemloos volgen. Aan de riem trekken is nooit aan de orde. De jagers hebben hun aandacht nodig om op het opgestoten wild te kunnen schieten. De hond moet dus probleemloos op de commando’s reageren. Uit zichzelf vertrekken is not done. Nadat het wild is geschoten krijgen honden het commando om het wild te apporteren. Dit hoeven per definitie niet de staande honden in het veld te zijn.

Nadat de taak van de hond is afgerond moet de hond op commando terugkeren naar zijn voorjager, aan de voet gaan zitten en daar blijven zitten tot er een ander commando gegeven wordt.

Zonder commando wordt er nooit geapporteerd.

Maar werkt dit ook zo in de praktijk?


Voorbeeld

Wij ontvingen een uitnodiging om aan een jacht deel te nemen. De groep bestond uit jagers met staande honden die verantwoordelijk waren voor het uitjagen/uitdrijven van het wild in het veld.

Wij als picker-up namen met onze twee Labradors plaats aan de rand van het veld waar het uitjagen/uitdrijven zou plaatsvinden. Ieder van ons stond achter een jager die het overvliegend wild mocht schieten. Labradors zijn retrievers en werken na het schot.


Het uitdrijven van het wild verliep succesvol. De fazanten vlogen op en een enkeling werd geschoten en door een staande hond geapporteerd.

Er vloog ook een fazant op die zijn weg over het veld vervolgde. De jager die naast het veld stond schoot de fazant. Onze honden mochten in actie komen maar, tot mijn grote verbazing vertrokken na het schot alle staande honden uit zichzelf naar de overkant van het veld en renden achter de fazant aan. Een losgeslagen roedel daar zit je als picker-up toch niet op te wachten?

Het duurde ruim 10 minuten voordat het roedel staande honden weer in zicht kwam. Natuurlijk met fazant, maar wij wilden niet weten hoe het beest er aan toe was.

Niet één drijver had zijn hond onder controle.

Enige tijd erna vloog opnieuw een fazant over die door de jager aan de rand van het veld werd geschoten. Deze viel kick dood in het veld aan de overkant van de weg.

Onze hond werd weggestuurd om de geschoten fazant binnen te brengen. Met succes.

Op de terugweg kwam uit het niets een hond van een andere picker-up het veld op. Griste de fazant uit de bek van onze hond en verdween richting voorjager.


Voor ons was dit een hele onprettige ervaring en we vroegen ons na afloop dan ook af of dit is wat wij wilden. Als je wilt jagen met je hond moet je zorgen dat je controle over je hond hebt. Zitten is zitten en komen is onvoorwaardelijk komen.


Een aantal lessen volgen bij een jachthondenopleiding zou voor deze honden niet verkeerd zijn. Een jachtdag zou hierdoor een stuk ontspannender verlopen.