top of page

Loslopende honden

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

Nederlanders zijn niet echt hondvriendelijk. Overlast die honden geven is een van de redenen die aangevoerd wordt. Daarnaast wonen in Nederland mensen die vanuit hun cultuur niet gewend zijn aan honden.

Er zijn ook mensen die liever katten dan honden hebben. Ook zijn er mensen die een hond lastig vinden en mensen die ronduit een hekel aan honden hebben.


Wij zijn voorstanders van honden die loslopen. Een hond heeft die vrijheid nodig om;

  • door middel van geurtjes berichten leren lezen van soortgenoten

  • de hond leert door los te lopen om te gaan met andere honden, grenzen te stellen of grenzen gesteld te krijgen

  • door een lange wandeling raakt de hond energie kwijt.

Er zijn natuurlijk wel regels die nageleefd moeten worden, zowel door baas als door hond. Standaard dient een hond te gehoorzamen. De commando's hier en zit moeten onvoorwaardelijk uitgevoerd worden. Dat is vaak een probleem.


Wij gaan ervan uit dat iedereen het recht heeft om in een bosrijke omgeving te genieten van flora en fauna, te genieten van rust en van elkaar.

Door de week zie je weinig recreanten. Voor hondenbezitters is dat natuurlijk fijn. Je hoeft met weinig mensen rekening te houden en van de honden, die je tegenkomt luistert 80% niet en dus zal jouw hond niet opvallen.

 

Foxie 1

Dan komt de zondag. Zeker als het mooi weer is gaan veel mensen een frisse neus halen. Dingen doen waar je door de week geen tijd voor hebt.

Houdt je hond bij je. Hij vernielt mijn werkstukje.


Met mooie kleren aan flaneren ze in het bos. Ze genieten van zon en natuur, iets minder van de hondendrollen, die regelmatig hun pad passeren.

Hondendrollen waar de eigenaar van de hond, die verantwoordelijk is voor die drollen, op had moeten ruimen. Opruimplicht noemen we dat.


Heeft onze recreant net zijn schoen, waarmee hij in de poep trapte, schoongemaakt, komt er een beest blaffend op hem af. De hond komt niet echt vriendelijk over en hij gaat voor zijn vriendin staan om haar te beschermen.

Met een krachtig “rot op” probeert hij de hond tot andere gedachten te brengen. Helaas is hij kansloos en de eigenaar van de hond ook. “Foxie hier!”, klinkt het commando luid. Iedereen in de omgeving reageert behalve Foxie.


Met blaffen probeert Foxie waarschijnlijk aan te geven dat de recreant hier niets te zoeken heeft en dat ze uit de buurt van zijn baas moeten blijven.

Na veel over en weer gemopper zit Foxie eindelijk aan de lijn. “Je moet je hond aanlijnen als hij niet luistert,” zegt de recreant boos. “Dat maak ik zelf wel uit,” is het antwoord.

De recreant heeft gelijk maar met deze opmerking bevestigt hij iets wat de eigenaar al wist. Zijn hond luistert niet naar hem en dat is balen.


De sfeer is niet meer ontspannen en onze recreant met vriendin genieten wat minder van de natuur. Hij moppert nog even, maar vervolgt zijn weg.

 

Foxie 2

Daar is ze dan, Foxie twee.


Heel enthousiast en blij dat ze mensen ziet. De hele week heeft ze nauwelijks mensen gezien, omdat haar baas het te druk heeft om met haar een wandeling te maken die wat meer inhoudt dan een blokje om.


Haar baas is ook nu druk met bellen en heeft geen oog voor de mooie omgeving.

Foxie twee ziet haar kans schoon om onze recreant enthousiast te begroeten.

Net uit het water dus lekker nat, springt ze tegen de recreant op en vervolgens tegen de vriendin. Binnen de kortste keren is de jas van de vriendin rijp voor de stomerij.

De stoom komt bij de recreant uit de oren. “Rot honden. Let potverdorie op je hond sukkel.”

De eigenaar van Foxie twee stopt even met bellen. “Hoezo, waar bemoei je je mee. Ze is gewoon vriendelijk en wil iedereen begroeten. Waar maak je je druk om, om die jas? Moet je die niet aantrekken als je naar een bos gaat,” Na dit te hebben gezegd, loopt hij door en vervolgt zijn telefonisch gesprek.

Jammer vinden wij.


Als je een hond neemt, is dat jouw keuze. Niet iedereen hoeft het met je keuze eens te zijn. Dat neemt niet weg dat jouw keuze nooit tot overlast voor een ander mag leiden.


Wanneer je het niet voor elkaar krijgt om je hond te laten gehoorzamen, dan houd je de hond aan de lijn en ga je met je hond op training. Als een andere eigenaar zijn hond aan de lijn heeft, lijn jij je hond ook aan. De andere eigenaar doet dit niet voor niets.

Als je ziet dat een groep mensen hun hond aan het trainen zijn, lijn je jouw hond aan.


Een hond moet opgevoed worden. Dat is de taak van de eigenaar. Als de eigenaar daar geen tijd en energie in wil steken, moet je geen hond nemen. Neem een kanarie.


Leer je hond hoe hij zich moet gedragen, dan zullen Nederlanders een stuk hondvriendelijker worden.

bottom of page