Jagger

Bijgewerkt op: 2 feb. 2021


Jagger is een jonge hond. Een kruising tussen een Pitbull en waarschijnlijk een Visla. Hoe verzin je het. Ik kan me bij deze kruising niets bedenken en dus houd ik het erop dat de reu en de teef elkaar per ongeluk zijn tegengekomen. Jagger ziet er prachtig uit, het lijf van een Visla en de kop van een Pitbull.


Zijn eigenaar meldde hem aan voor onze dienst Hulp op Maat. Hij werd omschreven als een lieve hond die dacht dat hij zijn weg alleen ook wel kon vinden. Dit gedrag veroorzaakte stress bij de eigenaar. Gezien haar geschiedenis was dit nu net iets wat haar uit balans bracht.


Die emotie had weerslag op Jagger. Jagger raakte hierdoor op zijn beurt ook weer uit balans. Het gevolg, een moeizame relatie tussen mens en dier. De eigenaar nam, na de intake wandeling een goed besluit door Jagger op een E-Band te plaatsen.


Hulp op maat begon

Vanaf dag 1 werd ik verliefd op deze hond. Dit had ook te maken met het feit dat deze hond al heel veel had meegemaakt. Rust in de puppytijd was hem onbekend. Al heel vroeg heeft hij voor zichzelf moeten zorgen. De gedachte dat hij eigenlijk alles alleen kon is dus niet zo vreemd. Eenden die hier overal zwemmen betekende voor hem voer voor het uitkiezen. Datzelfde gold voor al de ganzen en zwanen die hij op zijn weg tegen kwam. Hij verstond als geen andere om de lichaamstaal van zijn soortgenoten te lezen. Door schade en schande had hij dit geleerd. Helaas werd hem dit gedrag niet altijd in dank afgenomen.


Hier in Nederland mag een hond haast geen hond meer zijn. Ze worden overladen met aandacht of verguist omdat ze zich als onopgevoed gedragen.


Vanaf dag 1 groeide het vertrouwen van Jagger in mij. Hij hoefde niets meer te beslissen dat deed ik voor hem. Ik bepaalde alles in zijn toch al gecompliceerde leven. Zijn leven werd een aaneenschakeling van structuur, vrijheid en leren. Overgoten met de aandacht die hij nodig had.


Daartegenover bood hij mij de will to learn. Het hele proces van het conditioneren gebeurde op zijn tempo. Het resultaat was geweldig. Jagger wist precies wat de commando’s inhielden. Hij voerde ze dan ook foutloos uit. Dit bracht hem rust en dat straalde hij ook uit. Wij genoten samen van de wandelingen die we elke dag maakten. Ons tempo was laag zodat hij na hartenlust terreinen kon verkennen.


Voor honden heb ik alle tijd van de wereld. Alle honden, eenden, ganzen, zwanen en vissers leerde hij negeren. Hij mocht er wel naar kijken want hij is niet blind, maar ik bepaalde wat er met die wetenschap gebeurde. Gewoon doorlopen.

Uit zijn houding sprak, oké als jij dat wilt lopen we door.


Toen brak de dag aan dat wij afscheid van elkaar moesten nemen. Hij ging terug naar zijn baas. Gelijk bij dag 1 ging het fout. Uit een filmpje wat de eigenaar toestuurde zag ik een Jagger in paniek. Het leek erop of hij alles kwijt was wat hij geleerd had. Op zo’n moment moet je als trainer gelijk actie ondernemen.Wat veroorzaakte de paniek bij Jagger?

De onzekerheid bij de eigenaar. Het tempo van de wandeling lag veel te hoog. Ze wilde het gelijk goed doen. Jagger kreeg geen tijd om weer te wennen aan een andere situatie. Hij was geschrokken van het aura die om zijn eigenaar hing en dat alles veroorzaakte de paniekaanval bij Jagger.


We gingen samen op pad. Ik nam Jagger over. De rust keerde gelijk weer bij Jagger.

Hij liep tussen ons in en keek vanuit zijn ooghoek voortdurend in mijn richting. Als hij iets niet vertrouwde keek hij mij aan ter bevestiging of dat dit wel veilig was. Hij liep op een voor mij herkenbaar rustig tempo. Van paniek was geen sprake meer.


Wij planden samen een aantal wandelingen. Tijdens de wandelingen kon Jagger zich afnavelen van mij en kon het vertrouwen in zijn eigenaar groeien. De eigenaar leerde rustig wandelen en genieten van Jagger en alles wat hij geleerd had. De rustige wandelingen hadden ook een gunstig effect op haar. Niets hoeft alleen genieten van de wandeling en van haar hond. Hij was haar maatje.Het vervolg.

Vrijdag hebben wij afscheid genomen van elkaar. De eigenaar weet dat ik altijd bereidt ben bij te sturen. Ik zag Jagger met zijn eigenaar weglopen en op de galerij keek hij naar mij en uit zijn blik sprak,


Dank voor alles het gaat mij lukken, ik heb er het volste vertrouwen in.


<Geschreven en na goedkeuring van de eigenaar van Jagger gepubliceerd>