top of page

Jachthondenopleiding


Veel puppy’s worden ingeschreven voor onze jachthondenopleiding. Meestal zijn het jachthonden puppy’s. Soms uit een jachtlijn, maar vaak ook een kruising van twee rassen jachthonden. Bij inschrijving realiseren sommige eigenaren zich niet dat ze hun jachthond inschrijven bij een jachthondenopleiding. Er zijn namelijk twee typen jachthonden.


De ene jachthond heeft weinig jachtinstinct omdat de ouders dit ook niet hebben. Dan is er nog die andere categorie, de jachthond die passie heeft van zijn kop tot aan het puntje van zijn staart. De jachthond die geboren is om te jagen en die daar ook nog heel goed in is.

Jachttraining is echter niet gericht op het gaan jagen.


Welzijn

Wij bieden ook voor puppy’s, jachthondentraining aan. Dat betekent dat de trainingen gericht zijn op het welzijn van jachthonden. Er worden jachtgerichte oefeningen aangeboden die de jonge jachthond, maar ook de volwassen jachthond voldoende uitdaging geven om het jachtinstinct te bevredigen.


Daarnaast leren wij de eigenaren hoe ze hun passievolle jachthond moeten beheersen, want als je spreekt over het welzijn van een jachthond is niets zo gevaarlijk als je een onbeheersbare jachthond.


Iedereen kent de verhalen, is het niet van zichzelf dan is het wel van horen zeggen. De nachtmerrie van een hond die wegloopt, niet of haast niet terugkomt en dus de hele dag of nacht spoorloos is. Nog erger, de hond die achter een hert aangaat, de straat over rent en doodgereden wordt. Wild dat door een onbeheersbare jachthond zo beschadigd wordt dat afmaken de enige oplossing is, is in deze tijd aan de orde van de dag. Natuurlijk, als we praten over weglopen kan dit iedere hond gebeuren, maar we praten ook over beschadigingen toebrengen aan het wild door een hond die alleen op pad is gegaan.


Alles staat en valt met het beheersen van je hond. Tijdens de training leert hij de grenzen opzoeken en zijn eigenaar leert grenzen stellen.


Jachtinstinct

Je kunt wel een jachthond kopen en denken dat je dit instinct er wel uit kan halen door hem de jachtgerichte oefeningen te onthouden. Niets is minder waar. De jachthond zal zich ontwikkelen tot een ongeleid projectiel.


Met een goed opgeleide jachthond kun je lezen en schrijven. Het trainen van een jachthond vraagt om discipline, uithoudingsvermogen en enorm veel geduld.


De bevrediging is de wetenschap dat je de hond niets tekort doet. Dat hij zijn instinct niet hoeft te verloochenen. Dat hij los mag lopen daar waar toegestaan is en zich daardoor kan ontwikkelen op de universiteit die bos heet. Daar kan hij kennis maken met 1000 en 1 geurtjes. Daar wordt hem de wacht aangezegd. Je gaat niet achter eenden, konijnen of ganzen aan. Ook al ziet dat er grappig uit. Realiseer je hoeveel kracht het eenden en ganzen kost om opnieuw op te vliegen. Wat is dan de lol van opjagen en voor wie.


Het doel

Het belangrijkste doel van onze jachthondenopleiding is het onvoorwaardelijk onder appel brengen van de jachthond. Zonder fysiek of mentaal geweld.


Je komt onvoorwaardelijk als je geroepen wordt. Niet even plassen of ergens aan ruiken. Laat staan dat je je als hond laat afleiden. Nee, je wordt geroepen en dus kom je.

Niet alleen omdat je moet komen, maar omdat jouw baas voor jou belangrijk is.


Als je moet gaan zitten betekent dit dat je blijft zitten, totdat je een ander commando krijgt. Eigen initiatief mag je op een ander moment nemen, daarvoor zijn de mogelijkheden onbeperkt aanwezig tijdens jachttraining.


Als hond let je altijd op de baas. De baas bepaalt wat er gaat gebeuren. Als je als hond niet oplet zou je zomaar de boot kunnen missen en dat moet je als jachthond niet willen. Zijn deze honden die hieraan voldoen dan computers? Nee, ze vormen met hun voorjager een team door dik en dun. Ze hebben een prachtig leven, omdat ze mogen doen waarvoor ze geboren zijn. Dat maakt ze gelukkig.


We laten ze doen waar ze goed in zijn.


bottom of page