Jachtpraktijkdag 2019

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

Niet veel voorjagers krijgen de kans om deel te nemen aan een jachtdag.

De meeste jachtcombinaties (dit is een combinatie van jagers met hun eigen hond) zijn niet zo enthousiast om voorjagers met vreemde honden mee te nemen op jacht. Het maakt niet uit of deze honden goed opgeleid zijn, ze nemen liever hun eigen hond mee.


Een of tweemaal in het jachtseizoen (dit seizoen loopt van oktober tot januari), kan TARO een jachtpraktijkdag organiseren. TARO is daar best trots op.

Wij kunnen onze cursisten dan laten proeven van de sfeer en de spanning, die heerst op een jachtdag.


We starten bij de jager Johan thuis. Toos, de vrouw van Johan, zorgt voor een lekker bakje koffie of thee voordat het feest begint.

Met eigen vervoer rijden wij naar het jachtterrein. Vanaf dat moment heeft Johan het voor het zeggen. Drie jagers gewapend met een jachtgeweer staan al op ons te wachten. Wij moeten in linie lopen. Dat betekent dat wij naast elkaar tussen de fruitbomen doorlopen in een rechte lijn. De honden zijn los en hun taak is het wild opzoeken en opstoten. In dit geval zijn het hazen die zich verborgen houden.

Geweldige ervaring voor zowel voorjager als hond. Hard werken maar heerlijk om zo je dag door te brengen.


Als een hond het haas heeft opgestoten dan is zijn taak voorbij. Hij moet op het commando van zijn voorjager terugkeren aan de voet (dat is naast het been aan de linkerkant) van zijn voorjager. Als een hond toch achter het haas aangaat (dat gebeurt regelmatig), loopt hij gevaar in de lijn van het geweer te komen. De jager kan dan niet schieten of in het ergste geval schiet hij wel en raakt de hond.


Kijk baas, deze heb ik voor jou gehaald


Voor iedereen is het spannend. De jagers willen heel graag een haas schieten. Al is het alleen maar voor de deelnemers aan deze jachtpraktijkdag.

Voor de deelnemers is het natuurlijk ook heel spannend. De hond kan tijdens de training wel goed onder appèl staan, maar hoe gedraagt hij zich als het om een echte haas gaat.

Soms valt het een beetje tegen. Tijdens de les luistert hij beter.


Voor honden is dit een geweldige ervaring. Daar doe je het voor. Lekker met z’n allen buiten. Ploegend door de klei. Dit gun je toch alle jachthonden, want daarvoor zijn het jachthonden. De naam zegt het al, jachthond, geboren als hond voor de jacht.

Op zo’n dag kunnen ze laten zien wat ze in hun mars hebben.


Zohra onze hond van haast 13 jaar gaat ook mee. Vanwege haar leeftijd wordt ze minder getraind en haar luisterend vermogen is niet meer wat het geweest is. Ze heeft natuurlijk wel enorm veel ervaring en dat laat ze mij ook zien. Eigenlijk zegt ze, laat mij maar want ik weet wat ik moet doen.

Baas volgens mij loop jij de verkeerde kant uit.

Als we klaar zijn in de bongerd vertrekken wij naar een weiland. Daar lopen wij in drift. Alle honden lopen dan naast elkaar in linie. Door lawaai te maken stoten wij de hazen op, die zich op dat moment in het gras schuilhouden.

Dan komt het er op aan of de voorjager zijn of haar hond onder controle heeft. In de bongerd is dat moeilijk, maar als de hond op een weiland achter een haas aangaat is dat nog moeilijker. Voor de jagers is dit gedrag natuurlijk vervelend, omdat ze dan nooit gericht kunnen schieten. Het gevaar dat je een hond raakt, is natuurlijk aanwezig.

Als je dan na uren van de jagers hoort dat de jacht voorbij is, ben je moe maar voldaan.

De honden worden verzorgd en gaan de auto in of liggen bij hun voorjager uit te rusten.


Mocht je denken dat dan iedereen naar huis gaat, heb je het mis. Het ontspannen onderdeel van de jachtpraktijkdag mag je niet missen, want na gedane arbeid is het goed rusten.

Het was een heerlijke dag. Dank aan alle jagers, die aan deze dag hun medewerking hebben verleend.