Hulp op maat

Bijgewerkt op: 23 feb.


De aankoop

Honden, ze liggen goed in de markt. Sinds een paar jaar is de verkoop van honden gestegen. Het thuiswerken, scholen die dicht gaan waardoor kinderen thuis zijn, quarantaine na een reis of corona besmetting. Het zijn enkele voorbeelden waardoor in Nederland de verkoop van honden is gestegen. Ze komen uit het buitenland omdat de honden in Nederland haast uitverkocht zijn. De asiels voor honden zijn haast leeg. Een hond kopen lijkt niet zo moeilijk. Er wordt gekeken naar het uiterlijk van een hond, de kleur en, of de hond groot of klein is.


Veel mensen kiezen voor een puppy. Leuk voor de kinderen. De prijs voor een rashond met papieren rijzen de pan uit. Met de aankoop van een hond ben je er echter niet. Ook al denken veel mensen dat dit het eindpunt is. Helaas, de aankoop is het begin van een lange weg naar een beheersbare en gehoorzame hond.


Opvoeden

Een hond opvoeden kost energie, tijd en geld. Opvoeden, daar wordt weinig aandacht aan besteed. Veel nieuwe eigenaren denken dat opvoeden van een hond vanzelf gaat. Het is toch maar een hond, het is geen kind. Dat het opvoeden van een hond moeilijker is dan het opvoeden van een kind komt men later pas achter, na de eerste kleine incidenten.

Kleine incidenten die in het begin niet zo ernstig lijken. “Hij bedoelt het niet zo” wordt gezegd als het kleine hondje zijn kleine tandjes in het been van dochter lief zet.

“Hij blaft omdat hij naar buiten wil” of “Kijk wat leuk, hij pakt de riem in zijn mondje en vertelt mij dat hij naar huis wil”.


Bij volwassen honden komt het besef dat er iets niet goed is eerder. Ook volwassen honden zetten hun tanden ergens in of trekken de tanden op om de eigenaar te vertellen dat ze het ergens niet meen eens zijn:

  • Ze grommen of blaffen veel en vaak;

  • Geven hun mening over visite door er tegenaan te springen (hij is blij jou te zien) is de verklaring;

  • Trekken hun baas van boom naar boom;

  • Gedragen zich tegen hun soortgenoten onaangepast.


De blijdschap van het hebben van een hond verdwijnt als de incidenten zich opstapelen. Een aantal honden zal hierdoor van eigenaar veranderen. Na het zoveelste incident komt het besef dat er iets moet gebeuren om erger te voorkomen.


Hulp op maat

TARO levert hulp op maat. Wij analyseren het incident. Hierdoor wordt de oorzaak van het incident duidelijk. Wij leggen verbanden tussen het gedrag van de hond, het incident en de gevolgen voor de hond. Wij geven aanwijzingen en advies voor het oplossen van het probleem waardoor incidenten in de toekomst kunnen worden voorkomen.

Voor ons is het belangrijk dat eigenaren inzien dat het incident altijd een gevolg is van:

  • De geschiedenis van de hond;

  • Ontbreken van opvoeden van de hond op de juiste manier;

  • Onbekend zijn met het ras waar men voor heeft gekozen;

  • Ontbreken van een leider;

  • Ontbreken van balans in een hond;

  • Ontbreken van kennis.


Visie van TARO

Een hond is niet zomaar een beest. Het is een dier > een hond > een ras.

Een dier dat recht heeft op een stabiel leven. Waarin een leider hem vertelt wat hij moet doen en hem hierdoor de kans geeft een gelukkige hond te zijn.

Een hond die niet hoeft te beslissen, die geen keuzes heeft, maar die uitvoert wat hem wordt opgedragen.


Waarom maakt dit hem gelukkig? Omdat de teef het hem vroeger geleerd heeft door verkeerd gedrag te corrigeren. Haar manier van corrigeren kent de hond. Als wij mensen deze manier van corrigeren kunnen benaderen stellen wij de hond instaat te leren.