top of page

Help, mijn hond is doof


Het gehoor van een hond is buitengewoon goed. Honden horen geluid vele malen beter dan mensen. Ze kunnen de bron van een geluid opsporen in zes honderdsten van een seconde. Ze herkennen ook het geluid van hun baas zelfs als ze in diepe slaap zijn.


Doofheid is heel vervelend voor de hond maar ook voor de baas. De bekende verbale communicatie tussen mens en hond valt hiermee weg.


Er zijn meerdere oorzaken van doofheid bij honden. Honden kunnen doof geboren worden of de doofheid openbaart zich op latere leeftijd. Bij honden die regelmatig blootgesteld worden aan harde geluiden, bijvoorbeeld geweerschoten, is de kans op doofheid vele malen groter.


Hoe ontdek je nu dat je hond doof of slechthorend is?

Als de hond altijd gehoorzaam was en nu niet meer reageert op commando's die hij kent, geen reactie vertoont op het geluid van een volle voerbak of als je achter de hond staat en hij niet reageert op het klappen van handen, mag je aannemen dat hij doof of slechthorend is.


Wil je het zeker weten dan kun je de BAER test laten uitvoeren. De test registreert de elektrische activiteit in het slakkenhuis en de gehoorbanen in de hersens.


Oorzaak van doofheid

Iets wat uit onderzoek naar voren is gekomen is dat er een relatie bestaat tussen gehoorstoornissen en pigmentafwijkingen. Witte honden, al dan niet met donkere tekening (zoals een Dalmatiër), hebben volgens onderzoek een verhoogde kans op doofheid. Op de website van Diergeneeskundige Kliniek Dijkshoorn wordt hier uitvoerig op ingegaan.


Een andere oorzaak is een blokkade van de geleiding van geluidsgolven, die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld verstopping van de uitwendige gehoorgang.

Uiteraard gaan sommige honden, net als mensen, ook slechter horen naarmate ze ouder worden.


Een dove hond onderscheid zich buiten het feit dat hij doof is, niet niet van andere honden die niet doof zijn. Hij rent, stoeit, ruikt en speelt na hartenlust en heeft dus net als andere honden ook training nodig. Een dove hond leer je reageren op gebarentaal . Ieder hond zou getraind moeten worden met non-verbale communicatie. Een hond verstaat geen taal maar iedere hond staat open voor gebaren. Voorwaarde is wel dat de hond aandacht heeft voor u en hij moet naar u kijken.


Ook als uw hond doof is kunt u door het gebruik van een E-Band met alleen een trilling de hond leren aandacht voor u te hebben. Het geven van aandacht wordt tijdens training gekoppeld aan de gebaren die je nodig hebt om met de hond te kunnen communiceren.


TARO heeft met succes dove honden getraind. Deze training is gericht op de communicatie met dove honden. Door deze training krijgt uw hond vrijheid en veiligheid.

Ook al is een hond doof moet hij, net als alle andere honden onvoorwaardelijk luisteren.


Een paar handige tips


Chippen Laat uw hond chippen en laat hem daarnaast een halsband dragen waar uw telefoonnummer op staat.

Kinderen

Kinderen kunnen onvoorspelbaar zijn, bescherm uw hond daar tegen. Als de hond slaapt leg dan uw hand tegen zijn neus. De hond zal uw geur herkennen en zal niet schrikken.

Drukte

Vermijd drukke plaatsen zoals markten en overvolle stranden. Een dove hond kan hierdoor in paniek raken.


bottom of page