Generaliseren en handhaven

Bijgewerkt op: 4 feb. 2021

Trainers werken maanden en soms jaren aan de beheersbaarheid van hun hond.

Wat houdt beheersbaarheid nu in? Is dit een kwestie van soms beheersbaar of alleen thuis beheersbaar zijn. Is de hond beheersbaar bij zijn trainer en minder bij de partner van de trainer. Geregeld is de beheersbaarheid bij de kinderen van de trainer ver te zoeken.


Op al deze vragen is het antwoord, een hond moet onder alle omstandigheden beheersbaar zijn en beheersbaar blijven.

Of dit nu is op het uitlaatveldje achter het huis, in de huiskamer of in het bos.

Komen is komen en zitten is zitten. Trekken aan de riem is verboden.

Er wordt nooit getrokken aan een riem, ook niet als de hond zijn “vriendinnetje” aan de overkant van de straat ziet. Dit noemen we generaliseren. De eigenaren moeten dit goed gedrag handhaven onder alle omstandigheden.


Als een hond door ons is geconditioneerd op een e-band, is de hond als hij naar huis gaat onder alle omstandigheden beheersbaar.

Wij hebben de hond vaardigheden aangeleerd zonder het gebruik van een e-band en de commando’s bevestigd met behulp van een e-band. Door de keuzemogelijkheid bij de hond weg te nemen krijgt een hond rust. De hond hoeft geen beslissingen meer te nemen. De leider neemt alle beslissingen. Belangrijk hierbij is dat er een balans gevonden wordt tussen beheersbaar zijn en eigen initiatief nemen als dat nodig is.

Bijvoorbeeld als een hond een apport moet zoeken. De leider geeft toestemming om te zoeken en de hond toont initiatief om te zoeken.


De eigenaar wordt er door ons duidelijk op gewezen, dat het korstje van het onvoorwaardelijk uitvoeren van een commando nog erg dun is. Dit houdt in dat er gedurende enkele weken geen uitzonderingen op de regel mogen zijn. Uitzonderingen op de regels, die hij heeft aangeleerd maken hem onzeker.


Veel eigenaren houden zich daar prima aan. Helaas niet iedereen.

Die honden krijgen de vrije teugel, omdat hij het zo moeilijk heeft gehad of hij heeft ons zo gemist. Hij is zo blij dat hij weer bij ons is. Kan vast geen kwaad.

Kan wel kwaad. Ze zijn voor de gevolgen gewaarschuwd.


De hond is niet zielig geweest, heeft het helemaal niet moeilijk gehad, heeft hun niet gemist. De hond heeft zich prima vermaakt. Het zijn allemaal menselijke emoties. Het zegt iets van de mens en niet van de hond.

De hond kreeg veel individuele aandacht, veel beloningen, lange wandelingen, waarin hij alleen maar hoefde te luisteren. De hond had al die tijd dat hij bij ons logeerde goed gegeten, geslapen en gespeeld.


Waarom zou hij meer vrijheid moeten krijgen? Waarom hoefde hij ineens niet gelijk te luisteren? Waarom mocht hij ineens wel doorgaan met snuffelen, terwijl hij geroepen werd. Langzaam werd het oude gedrag weer zichtbaar. Luisterde hij niet meer naar de commando's, had hij geen aandacht meer.


Natuurlijk kwam de vraag of wij de hond niet even konden resetten.


Jammer voor de hond en jammer voor de eigenaar. Dit was helemaal niet nodig geweest als men consequent gedaan had wat wij geadviseerd hadden.


Handhaaf de regels die de hond geleerd heeft. Zorg dat hij geen keuzes krijgt.

Verstoor zijn balans niet.