Even resetten

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020


Berichtje van een eigenaar wiens hond kort geleden op een e-band is geconditioneerd.


P was tijdens een wandeling achter een ree aangegaan en is op de terugweg in paniek twee drukke straten overgestoken. Eigenaar was natuurlijk erg geschrokken. Nu kan dit altijd een keer gebeuren, ook bij een hond die een e-band om heeft.


De dag daarna vertoonde de hond volgens de eigenaar, ander gedrag.

P verkeerde voortdurend in opperste staat van paraatheid. De zender moest op een hoger level gezet worden om te voorkomen dat P er weer vandoor ging.

Ik ben geen voorstander van werken op een hoog level. Incidenteel prima, maar het mag nooit een gewoonte worden om bij voorbaat de zender op een hoog level te zetten.


We spraken af om samen een wandeling te maken in het gebied waar P er vandoor was gegaan.

Ik was nieuwsgierig wat er aan de vervelende gebeurtenis vooraf was gegaan. Het verhaal ging als volgt:


P kwam onverwachts twee reeën tegen. Dit was voor deze jonge hond net iets te veel van het goede. Zij ging er als een speer vandoor en de eigenaar werd erdoor verrast.

De e-band werd meerdere malen ingezet om de hond terug te laten komen. Helaas, zonder resultaat.

De adrenaline van de hond was op dat moment zo hoog, dat je de drive met een simpele nick (een elektronische impuls, die een fractie van een seconde aanhoudt) niet doorbreekt.

Mijn advies zou zijn geweest, wacht tot de hond weer in beeld is, gebruik je stem, gebruik even geen elektronica. Jonge honden verdwalen makkelijker dan een volwassen hond. Ze rennen blind voor hun omgeving achter het wild aan.


Het gebruik van de elektronica kan de paniek veroorzaakt hebben.

Gedane zaken nemen geen keer, dus ik stelde voor om met de wandeling te beginnen.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.


Tijdens de wandeling viel mij het volgende op;

  • P liep de hele weg voor haar trainer uit

  • trok aan de lijn

  • hierdoor verhoogde haar adrenaline zienderogen

  • ze was zo opgewonden dat ze alleen nog maar oog had voor het bos waar we ons inmiddels bevonden

  • ze had geen aandacht meer voor ons.

Als een hond door ons op de e-band wordt geconditioneerd is een van de belangrijkste regels, je trekt niet aan de riem, sterker nog, je trekt nooit aan de riem.

Hierdoor wordt de hond gedwongen om op ons te letten. Wij zijn onvoorspelbaar. Bij elke vergissing die de hond maakt, volgt een duidelijke correctie (het gebruik van een e-band is hier niet aan de orde).

Het gevolg van deze aanpak is dat de hond nu met ons bezig is en niet met de omgeving. De meeste honden willen het graag goed doen. Ze willen geen fouten maken.


P ging de volgende privéles even terug in training. Volgen, volgen en nog eens volgen, was de opdracht. Interval lopen, snel, langzaam, heel langzaam, stoppen en weer lopen.

Dit kost een hond heel veel energie. Met als gevolg dat P behoorlijk moe was toen wij bij het bos aankwamen.

Afgesproken was dat hij voorlopig aan een lange lijn van ongeveer 8 meter liep, om de kans op weglopen uit te sluiten. Tijdens het lopen werd P voortdurend teruggeroepen als de 8 meter bereikt was. Daarnaast werd regelmatig een trilling gegeven om de aandacht van de hond te vragen. Door het gebruik van een trilling (pager) doorbreek je de focus. Als de focus is doorbroken is de hond in staat om te reageren op een commando.


Reageren op de pager heeft ze tijdens het conditioneren op een e-band geleerd.

Daarnaast heeft ze geleerd te reageren op de acht meter afstand van de lange lijn, door om te kijken naar haar begeleider. Doet ze dit niet, wordt de pager gebruikt.

Eigenlijk zeg je dan "let op, je loopt niet alleen". Al heel snel vertoonde ze het aangeleerde gedrag weer. Liep rustig voor ons uit en keek regelmatig om.


Wij zijn nu drie privélessen verder. P gedraagt zich weer als vanouds. Ze let weer op haar begeleider en reageert weer op de pager. Door deze training krijgt adrenaline verhoging geen kans meer. Het is nu nog een kwestie van generaliseren.

Tijdens de vierde les gaat de lange lijn er af en loopt P weer los.


Als de hond weer losloopt, is het belangrijk dat de begeleider goed op de lichaamstaal van de hond let. Elke hond is goed te lezen. Het lezen van een hond voorkomt verrassingen.


Beheersbaar loslopen is een must voor iedere hond. Een hond heeft die vrijheid nodig om zich uit te leven op geurtjes. Met de neus aan de grond verzamelt de hond enorm veel informatie. Informatie die een hond nodig heeft om als hond goed te functioneren.