Een puppy gekocht en nu?

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2021


De pup is opgehaald en moet wennen, maar hoe nu verder? Wij zetten hier wat zaken voor je op een rijtje, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en hoe je goed van start gaat.


Zinnelijkheid

Vaak licht de nadruk op het zindelijk worden. Honden die in huis plassen vinden eigenaren lastig. Vaak wordt er gevraagd en ongevraagd advies geven. Dit advies varieert van de hond met de neus door het plasje of zijn poep halen tot het dier aan het nekvel naar buiten slepen. Dit gedrag zal de band met uw hond geen goed doen.


Een fokker die zijn hondjes dit wil besparen zorgt ervoor dat ze grotendeels zindelijk zijn als ze het nest verlaten op de leeftijd van 8 weken. Ik had bij ons nest een hondentoilet. Dit is een plaat waar ik een celstofmatje op legde die ik inspoot met een spray. De geur van deze spray activeerde mijn puppy's om te plassen.

Eerst stond deze plaat in de werpkist. Daarna verhuisde de plaat mee naar de puppy kennel, vervolgens naar de achterdeur en toen naar buiten.


Helaas, zo denken niet alle fokkers. Zeker in deze tijd zijn de puppy’s niet meer aan te slepen en worden ze vaak met 6 weken al bij de teef weggehaald. Zonde, want in deze twee gemiste weken had de hond nog heel veel kunnen leren. Dus moet jij nu de opvoeding afmaken.


Het is een hond, geen kind

We beginnen met de hond te behandelen als een hond. Dat betekent dat we honden geen menselijke eigenschappen toe bedelen. Het is geen kind dat u in huis heeft gehaald.

Dit is een bench waar de hond tot rust kan komen


Geef de hond een bench en leer de hond dat de bench veilig is. Rustig slapen zonder gestoord te worden is het allerbelangrijkste. Een pup hoort het grootste deel van de dag en nacht te slapen.


Natuurlijk valt er een gat nu hij alleen is, alleen de hond ervaart dit niet zo. Hij heeft door het verlaten van het nest geen trauma overgehouden, hij heeft geen verlatingsangst, hij is niet zielig dus zorg ervoor dat hij zich ook niet zielig gaat gedragen. Ook al vindt u hem zielig als hij ‘s nachts tekeer gaat, u neemt uw hond nooit mee naar bed.

Bij u in bed op of onder een deken krijgt de hond het warm want hij heeft een jas van zichzelf. U went hem aan iets wat geen lang leven heeft. Ziet u het voor u, een Berner sennenhond tussen u en uw partner in. Ook het plaatsen van een bench op de slaapkamer is niet zo’n goed idee. Vraag uzelf af waar de volwassen hond gaat slapen en geef de pup die slaapplaats.


Overdag

Overdag is het beste tijdstip om de hond bench vrij te maken. Waarschuw uw buren en leg uit wat de pup moet leren en waarom.

Leg voor korte tijd een waterzak gevuld met warm water gewikkeld in de doek die de geur van het nest bij zich draagt. Vaak wordt een doek mee gegeven als u de hond ophaalt. Gebruik anders een stuk van een wollen deken.


Reageer niet op zielig piepen of blaffen maar maan de hond tot stilte. Als de hond gespeeld, geplast en gepoept heeft moet hij gaan slapen.


Geef het eten in de bench, dek de bench af met een bench hoes of een donker kleed en gun hem rust. Een bench is voor een hond de veiligste plek in huis. Op deze manier heeft niemand last van de hond, niemand kan de hond storen. Een prima balans.


De volgende stap

In onze volgende post gaan we in op het trainen van een puppy en wat daarbij komt kijken. Hoe begin je en waar moet je op letten?


Hoe te beginnen met trainenFoto door Sergio Souza