Een nieuwe generatie


De nieuwe generatie honden heeft zich aangediend. Honden uit binnen- en buitenland.

Rashonden, maar ook honden die voortkomen uit kruisingen. Kruisingen van bijvoorbeeld een Labradoedel met een Duitse staander of een Visla met een Mechelse herder.


Er wordt bij deze kruisingen meestal niet gekeken naar natuurlijke eigenschappen van de teef en de reu. Op een mooie dag is de pup daar. Soms opgehaald bij de fokker, maar ook vaak op de plaats waar de honden uit het buitenland naartoe zijn gebracht.

Ondanks dat ze er anders uitzien hebben ze allemaal een ding met elkaar gemeen:

Ik ben een puppy, ik praat niet, ik speel een beetje wild, ik plas per ongeluk in de kamer van mijn nieuwe baas, ik slaap veel, als ik iets vreemd vind blaf ik, ik piep omdat ik aandacht wil.

Veel mensen hebben in deze tijd van Corona en alle maatregelen die daarmee samen hangen voor de broodnodige ontspanning een puppy genomen. Soms doordacht, maar ook vaak ondoordacht.


Puppy's je hebt ze in verschillende rassen en maten. Ze komen overal vandaan. Kunnen we in Nederland geen puppy’s meer kopen dan halen we ze uit het buitenland. Daar worden ze aan de lopende band gefokt. Komen naar Nederland met paspoorten met foute informatie getekend door dierenartsen die het niet zo nauw nemen. De hond is vaak jonger dan op het paspoort vermeld staat.


Dat is door een dierenarts in Nederland door middel van onderzoek goed aan te tonen. Antistoffen tegen bijvoorbeeld rabiës worden door de hond aangemaakt na de enting tegen rabiës op een leeftijd van 12 weken. Wordt de enting eerder gegeven dan 12 weken is de hond nog niet in staat om antistoffen aan te maken. Als uit onderzoek blijkt dat de hond geen antistoffen heeft aangemaakt, maar zegt het paspoort dat de hond tegen rabiës is ingeënt, dan is de hond jonger dan op het paspoort staat aangegeven.


Dit kan voor de hond, maar ook voor onze honden grote gevolgen hebben. Met de grote golf puppy’s uit het buitenland kan de gezondheid van onze honden in gevaar komen. Hiermee is niet gezegd dat alle puppy’s uit het buitenland ongezond of te jong zijn. Gelukkig niet, maar elke te jonge of ongezonde pup is er een te veel. Of deze nu afkomstig is van een broodfokker uit Nederland of uit Polen, Hongarije, Spanje of waar ook ter wereld.


Dan hebben wij het alleen nog maar over de lichamelijke problemen die hieruit voort kunnen komen. Hoe staat het dan met de psychische problemen van de hond? Zowel de reu als de teef van de puppy’s zijn onbekend. Vaak te vroeg bij de teef weggehaald waardoor de teef de opvoeding van de pup niet kon afmaken.


Hoe zit het met de socialisatie van de hond? Waarschijnlijk geen aandacht gekregen.

Leren spelen met de broertjes en de zusjes en hierdoor leren communiceren met soortgenoten. Daar is geen tijd voor want kopers staan te popelen om de pup op te halen.


Wat voor gevolgen heeft deze toestroom van puppy’s voor de nieuwe eigenaar?

Puppy’s die al heel snel “probleemgedrag” vertonen. Angst, agressie, onzekerheid, die de hondjes uiten in onaangepast gedrag zoals bijten, piepen, vernielen, vechten.

Nadat de euforie van een puppy in huis is gezakt wordt gedrag als bijvoorbeeld bijten, piepen, blaffen of angst voor alles en nog wat, als moeilijk ervaren. Is dit probleemgedrag?


Veel van deze “problemen” worden op deze leeftijd meestal opgelost door training een gedragstherapeut is niet nodig. Training waarbij de nadruk niet alleen ligt bij het zitten en komen, maar training waarbij veel aandacht besteed wordt aan de houding van de eigenaar. Hierdoor wordt de hond een hond, een dier. Piepen hoort bij een pup net als huilen bij een baby. Bakdrift hoort bij een pup. Hij heeft altijd moeten eten met meerdere honden. Mag je dan je bak verdedigen. Mag je blaffen als je iemand niet kent waardoor je een onveilig gevoel krijgt. Ben je als pup dan agressief? Echt niet.


Het is aan de nieuwe eigenaar om dit gedrag van de hond in banen te leiden. Dit leert de eigenaar door tijd te investeren in deelname aan een kwalitatief goede training.

Tijd investeren in de hond die je hebt genomen. Je te verdiepen in het ras. Het opvoeden over te laten aan volwassenen, maar kinderen wel betrekken in de opvoeding van de hond.


Plezier beleven aan de stoute streken, maar wel weten hoe je die streken om kunt buigen. Heel langzaam zie je de hond veranderen in een maatje voor jaren. Een maatje dat de regels van het spel kent. Een maatje dat zich jarenlang jouw hond mag noemen.
Afbeelding door:  Christine Roy