E-band verbieden?

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

In 2019 bereikte ons het nieuws dat de e-band verboden gaat worden per 1 juni 2020.

Het nieuws slaat niet in als een bom. Al jaren hangt dit verbod in de lucht. Al jaren hoor ik negatieve opmerkingen. Word ik uitgescholden voor alles wat mensen aan scheldwoorden kunnen bedenken. Ik snap het wel. Er wordt veel misbruik gemaakt van een e-band.


Wat is nu een e-band en waar wordt deze e-band voor gebruikt?

Een e-band is een elektronische halsband, deze draagt een hond om zijn nek. De band staat middels een blokje in contact met een zender, die de eigenaar in de hand heeft.

Middels de zender krijgt een hond een elektronisch signaal op een door de eigenaar ingesteld level. De hond krijgt hierdoor een waarschuwing dat hij naar het commando moet luisteren, die de eigenaar eerder heeft gegeven.


De e-band is een hulpmiddel die gebruikt wordt tijdens het conditioneren van uw hond.

Het lijkt zo makkelijk. Gewoon drukken en dan luistert de hond.

Gewoon drukken, dat is nu precies waar de ellende mee begint. Al die machteloze eigenaren die het niet voor elkaar krijgen om middels training hun hond basisbegrippen bij te brengen. Begrippen, die voor een hond duidelijk zijn. Begrippen en vaardigheden, die de eigenaar de hond als jonge hond had moeten aanleren.

Wat dacht u van al die jagers, die denken dat hún hond geen training nodig heeft. Die denken dat hun hond de nodige vaardigheden bij geboorte heeft mee gekregen.

Jagers die tijdens de eerste jacht van het seizoen, tot de ontdekking komen dat hun hond helemaal niet luistert. Niet beheersbaar is. Zijn eigen feestje maakt. Wat doe je dan?

Koop je toch een e-band. Die bind je om zijn nek en dan hoef je alleen maar te drukken.

Het level zet je zo hoog mogelijk. De hond, die komt wel terug, maar niet omdat hij snapt dat hij terug moet komen.


Hij komt terug, omdat hij pijn voelt. Een pijnprikkel die hij niet kan verklaren. Geschrokken keert hij terug naar zijn “Baas”.

De baas slaat zich op de borst “Kijk zie hem terugkomen, nu snapt hij het wel.”


Is dat zo? Is dit geen ernstige vorm van dierenmishandeling?

Ja, dat is het.


Iedereen die zo met zijn hond omgaat was al geen dierenvriend. Het is één van de ernstigste vormen van machtsmisbruik, die je maar kunt bedenken.


Moet je dan het gebruik van deze banden dan maar verbieden?

Nee, door verantwoord gebruik van een e-Band (dat is helaas niet aan iedereen gegeven) geef je honden vrijheid. Geen lijn, geen ketting maar loslopen. Genieten van je leven als hond. Rennen, zwemmen en stoeien met soortgenoten.

Het allerbelangrijkste is dat deze honden een eigenaar krijgen, die ook echt de baas is.

De honden hoeven geen leider meer te zijn. Er is geen keuze meer. Ze weten wat ze moeten doen en laten het gedrag zien dat van ze verwacht wordt.


Is het probleem hierdoor dan opgelost?

Nee. De overheid maakt zich er makkelijk vanaf. Je verbiedt de band.

Dan zijn we van die dierenbeschermingsfanaten af. Je hoeft je als overheid dan ook nergens meer druk over te maken. Je wast je handen in onschuld. Je praat onnozel over alternatieve mogelijkheden en als dan gevraagd wordt naar de onderzoeken over resultaten van het werken met een e-band of de alternatieve mogelijkheden, zwijg je.


Niemand kan onderzoeken vinden en niemand kent de alternatieve mogelijkheden. De clicker, nou daar word je vrolijk van als hond. Zeker als je tweehonderd meter ver van je baas verwijderd bent.

Dan heb ik het nog niet eens over de training bij de opleiding voor politiehonden met een e-band. Rambam is daar heel duidelijk over geweest. Alles op beeld gezet en uitgezonden. Let op! Juist voor deze groep zal waarschijnlijk op het verbod van de e-band een uitzondering gemaakt worden!


Wat is dan de oplossing?

Haal de banden uit de vrije verkoop.

Ontwikkel een e-band, die niet verder gaat dan level 60 (nu kun je gaan tot level 127).

Train trainers die honden op een e-band zetten, certificeer dit.

Vervolgens verplicht de eigenaar om een cursus te volgen "hoe om te gaan met een e-band".


Wat is de beloning? Een gelukkige hond.