Dustin

Bijgewerkt op: 29 sep. 2020

De training van onze pup Dustin is begonnen. Elke dag gaan wij op pad. Eerst een stuk rijden in de bus. Met zijn allen in de kennel van de bus, vindt hij niet erg. Alleen zijn in de kennel is een ander verhaal. De ene dag gaat het prima, de andere dag kan hij flink tekeer gaan.

In dat laatste geval stoppen wij onderweg en ga ik even met hem praten om hem te vertellen dat dat niet de bedoeling is. De boodschap komt goed over, want daarna is het stil.


Eenmaal aangekomen op een werkterrein mag hij eerst lopen en verkennen.

Daarna wordt spelenderwijs het apporteren getraind. Wat ik belangrijk vind, is dat hij plezier heeft om de opdracht uit te voeren. Niets hoeft, alles is meegenomen.

Dustin beleeft er heel veel plezier aan.


Thuis heb ik hem geleerd wat het commando zitten inhoudt;

  • zitten als je eten krijgt

  • zitten als de riem omgedaan wordt

  • zitten als de deur opengaat

  • zitten voor de stoeprand.

Dustin gaat zitten op een handbeweging. Als hij de dummy oppakt en mijn kant opkomt, gebruik ik de handbeweging om te proberen een mooie zit te krijgen. Dit lukt vaak maar daarna gaat hij lekker liggen.

Ivy de oma van Dustin, gaat mee om het goede voorbeeld te geven bij het zoeken naar de dummy en om een steentje bij te dragen aan zijn opvoeding.

Dustin wil voor Ivy niet onderdoen en volgt haar blindelings.

Hij moet daarbij hele kleine obstakels nemen, een boomstronkje of een greppeltje.

Dit oefen ik 1 hooguit 2 keer.


Ivy leert hem ook zich te gedragen. Dustin is een kleine dondersteen, die nergens van onder de indruk raakt. Ook niet van Ivy. Tot het menens wordt en zij haar tanden laat zien en hem met een fikse grauw de wacht aanzegt.


Na zijn training is hij zijn energie wel kwijt en thuisgekomen is het bekkie dicht en oogjes toe.