De juiste startWanneer kunnen we starten met puppytraining?

Zo beginnen de meeste eigenaren van een pup van ruim 15 weken het gesprek als ze de hond voor training aanmelden. Voor die tijd worden ze zelden aangemeld.

Vaak zijn de honden nog ouder en al lang geen puppy meer.


Deze vaak nauwelijks gesocialiseerde en onervaren jonge honden krijgen het moeilijk.

Tijdens training raken de eigenaren regelmatig gefrustreerd door het drukke gedrag van hun jonge hond en regelmatig stoppen ze de training. Onder het mom dat hun hond onrustig wordt van het trainen met meerdere honden. Thuis doet hij het toch goed? Ja, thuis.


Tijdens de eerste weken dat de hond in huis is, wordt er weinig tot geen aandacht besteed aan de noodzakelijke basisregels. De hond heeft geleefd als God in Frankrijk. Bij aanmelding denk ik vaak, te laat. Ze worden te laat aangemeld en vertonen al tekenen van onaangepast gedrag.


Eigenaren denken dat ze de pup eerst moeten socialiseren. Dat de hond in het nest bij de fokker dit proces al doorlopen heeft, daarvan weten deze nieuwe eigenaren weinig tot niets.

Nieuwe uitdagingen hadden op het programma moeten staan. De hond heeft nu al een achterstand en deze achterstand is moeilijk in te halen.


Of je de hond nu traint om diploma's te halen, wedstrijden te lopen, mee te nemen op jacht of als huishond, training begint op de dag dat je de hond in huis neemt.

Het doel moet zijn, de hond opleiden tot een gehoorzame viervoeter. Een hond die niet alleen geleerd heeft wat de regels zijn maar, die geleerd heeft te leren. Dat maakt zijn leven makkelijker.


Spannend

Start met trainen door het leven van de jonge hond spannender te maken. Roep hem tijdens wandelingen niet voortdurend, maar leer hem aandacht hebben voor u. U bent degene waar de hond het van moet hebben. De hand die hem voert, uitlaat en daar waar nodig is beschermd. De baas die hij moet leren vertrouwen. Die baas die houd je in de gaten.

Aandacht is leren. Zonder aandacht leert een hond niets. Hij negeert je zelfs. Dat moet je als baas toch niet hebben?


Het doel

Apporteren is niet iets speciaals voor jachthonden. Alle honden apporteren.

Er is wel een verschil in het doel van apporteren. Oefenloos achter een balletje aanrennen daar wordt een hond niet beter van. Hij stompt geestelijk af en de kans op beschadiging van zijn voor- en achterhand (ellebogen en heupen) is groot.

Verstop in plaats daarvan eens die dummy (verantwoord speelgoed van een hond). Een dummy, daar wordt niet op geknauwd. Die is tenslotte van de baas. Verzin met die dummy leuke spelletjes. Dat wordt op de training geleerd.

Het doel van dit spel is, het geestelijk ontwikkelen van de hond, werken aan conditie en de hond leren zich te beheersen.


Al met negen weken kan je de pup eenvoudige apporteeroefeningen leren. Gebruik hiervoor een prikkelarme ruimte bijvoorbeeld een gang. Hier kan hij zich niet met de dummy uit de voeten maken. (Bolten is weglopen met of zonder dummy). Voordat de dummy gegooid wordt leert de hond dat zitten altijd vooraf gaat aan actie. Niet gaan zitten dan ook geen actie.


Tijdens deze vroege weken leer je een hond ook richting aannemen. Tijdens een wandeling wijs je op een T-splitsing na een attentie signaal met je arm naar rechts of naar links en loopt vervolgens zonder iets te zeggen naar rechts of naar links.


Let op: Als de hond 5 maanden is wisselt de hond zijn tanden er kan dan niet geapporteerd worden. Soms gaat het wisselen bij het oppakken van de dummy gepaard gaan met pijn en loop je het risico dat de hond de pijn koppelt aan de dummy.


Voortgang

Met 25 weken start het echte werk. Van alles wat de hond tijdens de puppytijd heeft geleerd maken we nu serieus werk. De hond krijgt nieuwe uitdagingen. Zijn instinct wordt verder ontwikkeld. Hij leert problemen oplossen. Zich nog beter beheersen, hij leert leren.


We vragen nu niet meer maar, we eisen dat hij het gedrag laat zien wat wij willen.

Komen is komen. Zitten is zitten tot je en ander commando krijgt. We laten de hond geen ervaring opdoen met het weigeren van een commando.


Belangrijk is aandacht, zonder aandacht begin je als voorjager niets.

Heb je weinig ervaring met het trainen van een hond? Ga dan in training, daar leer je alle ins en outs die nodig zijn om van je hond een gehoorzame viervoeter te maken.


Een vriend voor leven.