top of page

De aanhouder wint

Bij TARO zijn puppy’s, hondjes vanaf 9 tot ongeveer 20 weken. Daarna zijn het voor TARO jonge honden. Tijdens de puppytijd gaat het trainen van de hond spelenderwijs.

Ze krijgen spelenderwijs het juiste gedrag aangeleerd. Gedrag zoals: aandacht, volgen (dus niet trekken), zitten, blijven zitten en komen als je geroepen wordt.


Puppy’s trainen vraagt om geduld en inzicht in de training. De ontwikkeling bij honden gaat sneller dan bij mensen. Daarom moet je als trainer deze beginfase goed benutten. Dit voorkomt dat de jonge hond zich ongewenst gedrag aanleert. Gedrag die hij in een later stadium weer moet afleren zoals trekken aan de riem, bijten in de riem, niet gaan zitten als de riem wordt om- of af gedaan.


Puppy’s trainen vraagt van de trainer geduld en opmerkzaamheid. Een pup is heel leergierig. Daarom moet een trainer elk moment benutten om de hond het gewenste gedrag aan te leren.


Apporteren is een vaardigheid die de hond in fases aangeleerd krijgt. Voor een pup is dit alleen fase 1: halen en terugbrengen. De hond vindt deze oefening geweldig. Je kunt dit overal oefenen. Dat kan zijn in huis, maar ook in de tuin. Overal als het maar prikkelarme ruimtes zijn.


Op deze manier leer je ook je hond kennen. Niet alle honden zijn namelijk hetzelfde. Ook niet als ze, zoals Dustin, uit hetzelfde nest komen. Voor Dustin was elke dag een feest. Aandacht geven vindt hij moeilijk want om hem heen gebeuren altijd spannende dingen. Als trainer moest ik weten welke momenten ik bij hem moest benutten om hem de elementaire basis gehoorzaamheid te leren.


TARO vindt het belangrijk dat een pup/jonge hond, het eerste levensjaar jong moet kunnen zijn. Ongedwongen, vrolijk en enthousiast de wereld kan verkennen, om met deze kenmerken naar volwassenheid te groeien.


Dat houdt niet in dat hij aan de basis elementaire gehoorzaamheid lak moet hebben.

Hij moet aandacht hebben, komen als hij geroepen wordt, zitten en blijven zitten.

De trainer zorgt ervoor dat de hond, voordat hij een jaar is, voldoet aan deze criteria.

Zo heeft de hond toch de kans gekregen om jong te zijn hond en daarvoor hoefde hij maar een ding te doen, LUISTEREN.

Cursisten kunnen zelfstandig aan de slag

Juist in deze tijden kun je flink oefenen, zeker nu we ons oefenmateriaal digitaal aangeleverd hebben. We genieten dan ook van de vele filmpjes die we mogen ontvangen van diverse ijverige cursisten. Zo hebben we straks een vliegende start wanneer de trainingen bij TARO weer van start gaan.


bottom of page