Coronahond te koop

Bijgewerkt op: 19 jan. 2021

In deze tijd van het coronavirus lopen de asiels in heel Nederland leeg. Was het voorheen zo dat je een keuze kon maken wat voor hond je wilde kopen, mag je nu blij zijn dat er nog een hond te koop is.

Veel mensen zitten tegen hun wil in thuis. Weten vaak uit verveling niet wat ze moeten doen, maken ruzie of nog erger. Ze zijn het niet gewend om zoveel tijd met elkaar door te brengen. Zoveel rekening te houden met elkaar.

Weet je wat, zeggen ze tegen elkaar, we halen een hond. Hebben we iedere dag een doel. Gaan we gezellig wandelen. Is die hond blij en wij ook. Waar vind je op korte termijn, liefst gisteren een hond en waar moet die hond aan voldoen? Hij mag ook niet te duur zijn. Liefst zindelijk, want we zitten niet te wachten op een pup die niet zindelijk is en natuurlijk moet de hond gezond zijn. Het asiel is de oplossing. Daar verblijven genoeg honden. Van klein tot groot. Allemaal zielige honden uit binnen- en buitenland.


* voor het gemak noemen wij de honden in dit artikel Foxie

Foxie doet haar intrede. Een teef van 15 maanden oud. Gelukkig gesteriliseerd, want dat loopse gedoe daar zitten we niet op te wachten.

Wat weten wij van Foxie?

  • niet meer dan wat de vrouw, die in het asiel werkte, kon vertellen

  • Foxie lijkt op een Heidewachtel maar ook op een Labrador

  • eigenlijk nog een hele jonge hond.

Wat dat inhoudt daar staan we niet bij stil. Een hond, die nog niet volwassen is en die heel veel dingen moet leren. Luisteren vindt Foxie een beetje moeilijk. Ze trekt aan de lijn en loslopen is er al helemaal niet bij. De eerste keer dat ze enthousiast Foxie los lieten lopen, was ze binnen de kortste keren uit het zicht verdwenen. Met alle gevolgen van dien. Ineens is wandelen niet meer zo leuk. Alleen Foxie was blij, eindelijk los.

Wat men zich niet realiseert is dat alle Foxies honden zijn met een geschiedenis. Ze zijn niet voor niets afgeleverd bij een asiel. Daar worden ze verzorgd en gevoerd totdat iemand ze koopt. Duurt het te lang of zijn ze te oud voor de verkoop, zijn ze kansloos op een beter leven.

Het feit dat de asiels op dit moment, tijdens de coronacrisis, zo goed als leeg zijn geeft aan dat de meeste mensen in een opwelling een "coronahond" aanschaffen. Vaak gaat het mis. De hond voldoet niet aan de verwachtingen of de dierenarts was nog duurder dan de tandarts.

Mensen realiseren zich niet dat je een hond koopt voor langere termijn, ook als we geen last meer hebben van het coronavirus. Je koopt geen hond omdat je kinderen dan een speeltje hebben en daardoor minder aandacht vragen. Een hond is geen speelgoed.

Het is een levend wezen die recht heeft op een goed hondwaardig bestaan. Waar je heel veel plezier aan kan beleven als je er maar tijd en energie in investeert.

Heel makkelijk wordt Foxie weer naar het asiel teruggebracht of verschijnt Foxie met foto op marktplaats “Lief hondje wegens omstandigheden gratis af te halen”. Die macht hebben wij mensen jammer genoeg en de Foxies, zij kunnen geen commentaar geven. Foxies kunnen niet zeggen dat dit een egoïstisch besluit is. Dat ze niet weer van eigenaar willen veranderen.

Waar maken wij ons druk om. Foxie is maar een hond. Wij hebben het weer druk. Foxie paste wel in ons lege bestaan maar niet in ons drukke bestaan. Tijdens de coronacrisis was Foxie wel goed om ons te vermaken.

Paste ze wel in ons bestaan, al was het alleen maar om ons door de verveling heen te helpen. Om ons een fijn gevoel te geven. Dat wij door een hond uit het asiel te halen een goede daad verricht hebben.
Helaas, nu alles min of meer gewoon is, is Foxie overcompleet geworden en niet meer te combineren. Voor alle partijen is het beter dat Foxie weer teruggaat naar het asiel. Niet het asiel waar we Foxie een half jaar geleden met een mooi verhaal gekocht hebben. Liever een ander asiel waar we hem gewoon achter kunnen laten.


Voor welke partij is het beter? Voor de Foxies die nu wachten op een derde eigenaar? Weer moeten wennen aan andere geurtjes of een andere structuur, een andere kennel of mand. Hopelijk komt er een geduldige derde eigenaar, die met hem op training gaat of de hulp inroept van een trainer waar hij, tijdens een intakegesprek de problemen van de hond bespreekbaar kan maken. Iemand die hem helpt de hond goed gedrag aan te leren zodat de kans op een vierde eigenaar gedaald is tot nul.

“Home” maar voor hoelang?