Blijf van me af


Vinden mensen het over het algemeen prettig aangeraakt te worden is het bij dieren, in dit geval honden, anders. Maar ook muizen, konijnen en hamsters zijn geen speelgoed.


Goed bedoelde liefkozingen pakken anders uit. Liefkozingen zoals:

  • omhelzen

  • kussen

  • strelen

  • te veel handen op het lijf

  • oppakken, dragen

Verplaats jezelf in de positie van een dier. Denk als een dier en niet als een mens.

Honden omhelzen elkaar niet. Was dat wel het geval dan zouden er meer gevechten plaatsvinden. Omhelzen geeft een hond een benauwd gevoel. Ze krijgen geen lucht en willen weg, maar twee armen verhinderen dat.


Verbied het knuffelen van de hond bij kinderen. Het gevolg is paniek bij de hond met in het ergste geval een bijtincident. Waarom bijten, wij mensen bedoelen het toch goed?


U denkt als een mens. Bent u wel eens omhelsd als dat u niet uitkwam? Vervelend gevoel is dat toch? U kunt dit verbaal aangeven. Met een krachtig “nu even niet” zet u een rem op de actie van de ander. Een hond kan dit niet zeggen maar geeft dit wel aan door het hoofd weg te draaien of door de bek te likken een duidelijk non-verbaal signaal af.


Naast het omhelzen kussen we ook nog. Een hond wordt gelikt en niet gekust. Een hond likken wordt door ons mensen als vies ervaren. Het voelt vreemd aan om een hond te likken. Het voelt voor een hond vreemd aan om gekust te worden, Wilt u de hond niet likken kus dan ook niet.


Strelen/aaien

Wij mensen ervaren strelen als rustgevend. Honden ervaren dit ook als rustgevend als het maar op de juiste manier gebeurd en natuurlijk gedoseerd


Voorbeeld 1

Met mijn labrador bezocht ik regelmatig een school voor speciaal onderwijs.

Deze kinderen vonden rust in het strelen van een hond. Ze maakten contact met de hond iets wat ze in hun dagelijkse leven als moeilijk ervaarden.

Ivy vond dit allemaal prima, ze ging op de grond liggen en een voor een zochten de kinderen toenadering.


De kinderen raakten haar nooit tegelijk aan. Ivy gaf door lichaamstaal aan als ze het genoeg vond. Daar luisterde ik naar. Bij het afscheid liep ze nog even langs de kinderen op en deelde hier en daar een lik uit.


Als ze weer buiten stond schudde ze zich uit en liep kwispelend naar de auto.


Voorbeeld 2

Een eigenaar belt op. Verdrietig vraagt hij of ik een goed adres weet voor zijn hond een prachtige reu. De hond heeft hem gebeten en hij is bang dat de hond dit nu in de toekomst vaker gaat doen. Ik vraag hem om verslag te doen wat er gebeurd is.


Er kwam visite en de hond ging naast een dame zitten die hem streelde. De dame ging daar lang mee door. Ze streelde de hond over de rug tot bij de aanzet van zijn staart.

Hiermee bracht ze de hond in staat van opwinding. Uiteindelijk stopte ze hiermee om een slokje van haar rode wijn te nemen. De hond liet dit natuurlijk niet toe en sprong tegen haar op. Wijn over de witte jurk. De eigenaar schrok hiervan, lijnde de hond aan en sleepte hem naar zijn mand.


De hond kreeg een botje dat scheef in zijn bek terecht kwam en de eigenaar wilde dat botje uit de bek halen om het vervolgens opnieuw te geven. De opgehitste hond nam daar geen genoegen mee en beet.


Tijdens het gesprek verplaatste ik mij in de hond en legde dat in mensentaal uit.

Het resultaat, de hond en baas zijn nog steeds gelukkig met elkaar en bij visite gaat de hond in zijn mand want, visite komt voor de mens en niet voor de hond.


Handen zijn voor een hond bekken. Wij mensen hebben dus twee bekken waar wij voortdurend van alles mee doen. Handelingen die een hond niet altijd als prettig ervaart


Voorbeeld 3

Een jonge hond komt bij de dierenarts en wordt door de eigenaar op de tafel getild.

Dit gebeurt door de hond aan twee kanten op te tillen. Deze aanpak wordt door een hond als onprettig en onveilig ervaren. Een grote hond wordt vaak door twee mensen opgetild.


We hebben het dan nog niet eens over onder dwang op je rug gelegd te worden.

De signalen van een hond zijn dan niet meer te tellen. Tijdens de behandeling zitten er ook nog eens meer handen op zijn lijf om hem in bedwang te houden.

De paniek is compleet en het bijten van de omstanders die hem hier toe dwingen is niet uitgesloten.


Verplaats je in de hond, denk als een hond en handel als een hond. Vermijd situaties die voor een hond vreemd zijn en als het niet anders kan leer de hond hiermee omgaan. Leer een pup op de tafel te staan en vervolgens te gaan liggen dan zal de hond bij een dierenarts minder bang zijn. Loop met hem bij de dierenarts naar binnen zodat hij aan de geur kan wennen. Laat vreemde handen hem aanraken maar let op de signalen. Als hij bang is dan stop je. Neem bij de dierenarts de tijd om de hond op de tafel te zetten en stel hem gerust als die tafel ook nog omhoog gaat.


Bedenk je, heel veel situaties zijn voor een hond kunstmatig en dus vreemd. Van aan zijn riempje lopen tot het bezoek aan de dierenarts, maar lief als ze zijn willen ze alles leren. Als ze maar de tijd krijgen om te leren.