IMG_3918.jpg

Elektronisch

trainen

De E-Band of de elektronische halsband is een hulpmiddel die tijdens training kan worden gebruikt. Het maakt niet uit of dit nu jachttraining of gehoorzaamheidstraining is. 

Het doel is ondersteuning van hond en eigenaar bij het beheersen van een aangeleerd commando. Het signaal dat de hond krijgt bij het niet uitvoeren van een commando gebeurt binnen een fractie van een seconde. 

Wat betekent het voor de hond?

Vrijheid, duidelijkheid, geen keuzes waar hij niet mee overweg kan en het geeft de hond rust. Rust heeft een hond nodig om te leren, om te genieten en om te groeien.

Wat betekent het voor de eigenaar?

Geen frustratie of machteloosheid. Geen schuldgevoel als je de hond mentaal stevig hebt aangepakt. Je beleeft plezier aan de vorderingen van je hond.

Vooroordelen en voor-en tegenstanders

Natuurlijk zijn er voor en tegenstanders van de E-Band. Een vooroordeel ontstaat vaak door onwetendheid. De klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

 

Vooroordelen waardoor wij regelmatig uitgescholden worden als mensen zien dat onze honden een E-Band om hebben. Dat onze honden blij zijn met hun vrijheid, genieten van onze trainingen, wandelingen en vakanties, daar hebben ze geen boodschap aan. Zelfs van dove honden die door deze E-Band een prachtig leven hebben raken deze mensen niet onder de indruk.

Jammer.

Hulpmiddel

De E-Band is niet meer dan een hulpmiddel. Het neemt nooit de plaats in van het overwicht wat een eigenaar op de hond moet hebben. De E-Band is niet de leider, de eigenaar is de leider. Het is geen wondermiddel maar een hulpmiddel. De eigenaar bepaalt hoe een hond zich moet gedragen.

 

In Amerika is een E-Band de gewoonste zaak van de wereld. Daar jaagt een hond niet als hij niet onder controle  staat. We hebben honden zien werken. We zagen hoe ze getraind werden met behulp van een E-Band en zagen waartoe deze honden in staat waren.

In Amerika is een E-Band het eerste hulpmiddel bij de training van honden. In Nederland is het vaak het laatste redmiddel. Wederom jammer.

 

Het trainen met behulp van een E-Band is de humaanste manier om je hond te trainen. Bij deskundig gebruik zal de hond onvoorwaardelijk gaan luisteren. Het ontzag en respect wat de hond toont is grenzeloos en onze liefde voor de hond eindeloos.